Ponedjeljak, 25 Srpanj 2022
PREMIJER PLENKOVIĆ O CEREMONIJI OTVARANJA PELJEŠKOG MOSTA

Nije istina da dubrovački branitelji nisu pozvani, svi su uključeni

Pelješki most Pelješki most Foto: Martin Burić


Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je kako je Hrvatska Pelješkim mostom ostvarila suverenistički potez povezivanja svoga teritorija, te je ocijenio netočnom tvrdnju da na njegovo otvaranje nisu pozvani dubrovački branitelji.

- Hrvatska ostvaruje svoj suverenistički potez kojim povezuje teritorij i izrazito smo ponosni na to. - rekao je Plenković ususret ceremoniji otvaranja toga najvećega infrastrukturnog objekta izgrađenog u Hrvatskoj od pristupanja Europskoj uniji (EU).

Dodao je kako će se tim projektom dodatno osnažiti veze Hrvatske i BiH.

- On je smišljen da protok ljudi i roba kroz Neum bude manje opterećen nego što je bio do sada. - pojasnio je.

Upitan o tvrdnjama da dubrovački branitelji nisu pozvani na njegovo otvaranje, premijer je odgovorio kako to nije točno, te da se radi o pronalaženju problema gdje ga nema.

- Svi su pozvani. Branitelji su tu. Prvi koji će prijeći most će biti bajkeri 1. i 4. gardijske brigade. A branitelji Dubrovnika su svi uključeni. - dodao je.

Neizravno je kritizirao predsjednika Zorana Milanovića navodeći da izgradnja Pelješkoga mosta za kojega je Europska komisija izdvojila 357 milijuna eura od ukupno 526 milijuna pokazuje sve prednosti članstva u Uniji.
- Meni se čini za ovog koji ne zna da je dobro biti u Europskoj uniji, jer on ne zna koje su koristi, pa zaboravlja da su most i pristupne ceste koštale 526 milijuna eura. Da je 357 milijuna eura bespovratnih sredstava dala EU. Dijelom ovi Šveđani i Finci su dali novac. Oni su sufinancirali Pelješki most da mi to ne bi zaboravili. - rekao je premijer.

(Hina)