„Grad Dubrovnik preuzima suvlasništvo nad parkom Đivović. Naime, Općinski sud u Dubrovniku presudio je danas u korist Grada utvrdivši da je suvlasnik nekretnina označenih kao čest. zem.1767/1, 2449/1 i 17718/1, z.ul. 1945, sve k.o. Dubrovnik, a koje u naravi čine Park Đivović.” - piše u večerašnjem priopćenju Grada Dubrovnika.

Kako navode iz Gradske uprave „sud u presudi navodi da je tuženik Adriatik razvoj d.o.o. u isključivom posjedu predmetnih nekretnina te odbija otvoriti predmetni park za javnost i na taj ga način učiniti dostupnim svim građanima i posjetiteljima Dubrovnika, iako je predmetni park u suvlasništvu Grada Dubrovnika”.

Protiv ove presude stranke mogu uložili žalbu u roku od 15 dana.

„Navedena presuda novi je doprinos zaštiti javnog prostora i potvrda opravdanih dugogodišnjih nastojanja Grada Dubrovnika da se građanima osigura nesmetano korištenje javnih površina”, kažu iz Grada.

dm

Nakon postavljanja stupića i nakon incidenata na Pilama, bivši gradonačelnik Andro Vlahušić u priopćenju za javnost ponudio je prometna rješenja. Podsjetio je kako je u vrijeme kad je kao gradonačelnik postavio stupiće bio napadan od oporbe i dijela medija. Naravno, Vlahušić je ponudio i prometna rješenja s ciljem smanjenja gužvi i rasterećenja prometa oko Grada.

„Ovih dana ponovno su se podigla tri stupića na Pilama, od čega su dva „Androva” i jedan „Matov“, kako bi regulirali promet oko povijesne jezgre. Pred 11 godina prvo smo postavili lanac, a pred devet godina postavili smo dva stupića na Pile kako bi spriječili nezakonito zaustavljanje turističkih autobusa. Pokušali smo uvesti red i povećati proračunske prihode. Sve opozicijske stranke, turističke agencije te dio medija je ta danas „vrhunska“ rješenja napao kao iživljavanje nad turistima i agencijama bez kojih grad ne može živjeti.” - prisjetio se Vlahušić i nastavio.

„Prođoše godine, Visoki upravni sud potvrdi sve gradske odluke, zaradimo desetke milijuna kuna, sadašnja gradska vlast, negdašnja opozicija, prigrli stara Androva rješenja iz 2015. kao spasonosna u 2024. godini.” - naveo je Vlahušić, referirajući se na nedavne izjave gradonačelnika Mata Frankovića.

„Prema izjavama Mata Frankovića danas u Dubrovniku imamo 9 000 vozila koji se bave turističkim prijevozom gostiju. Pred deset godina Dubrovnik je imao samo tristo taksista, koji su svi bili građani Dubrovnika i plaćali su 7 000 kuna godišnje za taxi koncesiju. Imali smo i dvije tarife, jednu za turiste i drugu, 50 posto jeftiniju za građane, koji su plaćali 12 kuna početnu cijenu, te šest kuna po kilometru pa je prosječna taxi vožnja građane koštala 30 kuna. Danas imamo navodno više od 7 000 taksija, koji ne plaćaju godišnju koncesiju pa je prihod od 7 000 vozila višestruko manji nego za samo tristo taksija. Nema više ni posebne cijene za građane Dubrovnika, koju svi taxi vozači moraju poštovati.” - naveo je.

Osvrnuo se Vlahušić i na putničke autobuse, podsjetivši kako su za njegova mandata „svi turistički autobusi, sukladno gradskim odlukama, morali plaćati svako zaustavljanje na Pilama, Pločama, donjoj postaji žičare, 800 kuna.

Danas, je, navodi Vlahušić, situacija drukčija.

„Turistički autobusi, koji prevoze kruzerske goste i turiste koji idu žičarom, više ne plaćaju 800 kuna svako zaustavljanje nego plaćaju vinjete koje su simbolične.” - naveo je.

Istkanuvši kako „prijevoznici „neplatiše“, tisuće taksista iz svih dijelova Hrvatske i autobusi, koji dobit donose samo vlasnicima kruzerskih kompanija i žičare, stvaraju najveću gužvu u gradu i na prometnicama, Vlahušić je naveo kako su „rješenja jednostvna, zakonska, europska i ekološka i besplatna” nakon što je „Zakon o sigurnosti na cestama dao ovlaštenja gradovima da ograniče promet oko zaštićenih povijesnih cjelina na svome području”.

„Prolaz Zagrebačkome ulicom slobodan je za sve građane Dubrovnika, koji ionako ne uzrokuju nikakvu gužvu oko povijesne jezgre. Niti zimi, niti ljeti. Turističkim autobusima uvodi se naplata prolaza kroz Zagrebačku ulicu, bez promjena Odluke o vinjetama i Ugovora s Excelsa nekretninama, temeljem Zakona o sigurnosti na cestama i europskoj zelenoj praksi. Dvjesto eura po svakome prolasku, osim ako svi putnici nisu kupili Dubrovnikpass. Kada i ako se uspije smanjiti broj taxi vozila na optimalnu razinu, tretirati ih kao javni prijevoz uz posebne cijene za građane Dubrovnika.- naveo je Vlahušić, predloživši rješenja za cabrio buseve.

„Za cabrio i izletničke autobuse Grad Dubrovnik treba donijeti zasebnu odluku kojom će regulirati njihovu djelatnost, jer su oni jedini prijevoznici koji disperziraju goste po cijelome gradu, a ne samo na Pile. „ - naveo je.

Vlahušić je ponudio rješenja i za autobuse Libertasa.
„Uvesti posebnu kružnu Libertasovu liniju koja vozi od Pila do Doma zdravlja i benzinske stanice Ine, preko Iljine glavice, Buže i Pila. Besplatna za sve stanovnike Dubrovnika, čak i one koji nemaju kupljen Libertasov pokaz te turiste koji kupe Dubrovnikpass. Preko Ploča i Zlatnoga potoka uvodi se brat blizanac „Neboderku“ koji vozi kružno do Vatrogasaca cijeli dan po rasporedu koji odgovara građanima Ploča.- naveo je Vlahušić, koji smatra kako bi uvođenjem njegovih prijedloga „nestale prometne gužve oko povijesne jezgre i cijelome gradu, čak i za vrijeme najvećih ljetnih gužvi. Proračun grada Dubrovnika bio bi bogatiji na godišnjoj razini za 10 milijuna eura. Građani Dubrovnika imali bi slobodu prolaska kroz Zagrebačku ulicu, koju bi jako rijetko koristili. Dobili ni novu besplatnu kružnu liniju Liberatas autobusa oko Grada, povoljne cijene taxi i električnih skutera. Stanovnici Ploča i povijesne jezgre imali bi znatno veću kvalitetu života, jer ne bi trpjeli prometne gužve.” - istaknuo je Vlahušić.

nm

U sklopu projekta Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje, kao dio cjelokupnog sustava gospodarenja otpadom realizirat će se i ukupno pet pretovarnih stanica u svim dijelovima Dubrovačko - neretvanske županije. U Dubrovniku su u ponedjeljak u palači Ranjina, nakon provedenih postupaka javne nabave, potpisani ugovori s izvođačem radova i nadzorom za pretovarne stanice Janjina i Lastovo.

Ugovore je potpisao direktor Agencije za gospodarenje otpadom Josip Bačić s predstavnikom tvrtke Reliance d.o.o. kao izvođačem radova te predstavnicom tvrtke KLing kao nadzora nad izgradnjom pretovarnih stanica.

Zamjenik župana Joško Cebalo ovom prilikom je istaknuo kako je potpisivanje današnjih ugovora te sama izgradnja pretovarnih stanica važan korak u daljnjoj realizaciji cjelokupnog projekta Centra za gospodarenje otpadom.

- Čestitam, ovom prilikom, i našoj Agenciji, ali i Vama kao izvođaču radova i nadzoru. Vjerujem kako će se izgradnja ovih pretovarnih stanica realizirati u predviđenim rokovima. Sam projekt Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje za našu županiju je iznimno važan. Osim Centra, koji se gradi na području Općine Dubrovačko Primorje, realiziramo i pet pretovarnih stanica u našoj Županiji. - poručio je zamjenik župana Cebalo.

Inače, vrijednost radova na izgradnji pretovarne stanice Janjina iznosi 2.046.974 eura bez PDV-a, a Pretovarne stanice Lastovo 2.135.916 eura. Početak radova predviđen je kroz narednih 30 dana, a predviđeni rok završetka je 15 mjeseci. Namjena pretovarnih stanica je prikupljanje komunalnog otpada, njegov pretovar u veća vozila i transport na daljnju obradu u CGO Lučino razdolje.

Pretovarne stanice su postrojenja za prihvat, privremeno skladištenje, pripremu i pretovar otpada namijenjenog transportu prema Centru za gospodarenje otpadom. Na pretovarnoj stanici se otpad, sakupljen u komunalnoj mreži, istovara iz vozila za sakupljanje otpada, pregledava uz eventualno izdvajanje glomaznog otpada, kratko zadržava, utovara u veća vozila i transportira na daljnju obradu u centru za gospodarenje otpadom.

U tijeku su i radovi na izgradnji samog Centra na lokaciji Lučino razdolje. Kapitalni je ovo projekt Dubrovačko - neretvanske županije koji realizira županijska Agencija za gospodarenje otpadom, a čiji je krajnji cilj uspostavljanje sustava održivog gospodarenja otpadom na našem području. Ukupna vrijednost projekta Centra s pretovarnim stanicama iznosi više od 74 milijuna eura. Investicija se sufinancira sredstvima Europske unije, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Dubrovačko - neretvanske županije.

JPA

Nakon što su prošle godine upozorili, pločanski HDZ-ovci u današnjem priopćenju za javnost ističu kako odgajateljicama u vrtiću u Pločama još nisu povećane plaće, odnosno da još nisu usklađene sa zakonom.

„Gradonačelnika i gradsku upravu očito nije briga ili svjesno i namjerno krše zakon. Naime, nakon povećanja plaća u osnovnoškolskom obrazovanju svi gradovi su imali zakonsku obvezu uskladiti koeficijente naših odgajateljica. Nažalost, vrijedni suradnici našeg gradonačelnika nisu našli za shodno uskladiti navedeno. Dapače, kako bi 'kupili vrijeme', jer gradska blagajna je prazna, još uvijek nije došlo do povećanja plaća, a sve to, gle čuda, opravdava se kreiranjem novog Kolektivnog ugovora.” - navodi se u priopćenju pločanskog HDZ-a.

„Odgovorno i argumentirano tvrdimo, blagajna nikad praznija, a vrijeme se gubi na populizam i prazna obećanja. No, za obećanja ipak ima vremena jer su iduće godine izbori pa ćemo se, po tko zna koji put, naslušati liste lijepih želja i novih ideja naše vladajuće kaste. Vrijedi vidjeti kakva će se opravdanja složiti za licemjerno kršenje zakona ili će sve ostati na muralu koji, kakve li ironije, prikazuje Božicu pravde. Navikli smo da su za 'revolucionare' zakoni nebitni, pogotovo ako ne postoji kaznena ili prekršajna odgovornost za neprovođenje istog, međutim, kada predstavljate državu i donosite zakone u Hrvatskom saboru neke stvari su neoprostive.” - naveli su između ostalog u priopćenju za javnost iz pločanskog HDZ-a.

JPA

Ponedjeljak, 17 Lipanj 2024 13:21

POBJEGAO NAKON ŠTO JE PIJAN IZAZVAO PROMETNU NEZGODU

Piše:

Na području PU dubrovačko – neretvanske protekli je tjedan najveća koncentracija alkohola od 2,89 g/kg izmjerena 36-godišnjem državljaninu RH koji je u četvrtak, 13. lipnja, u poslijepodnevnim satima na Zvekovici izazvao prometnu nezgodu s materijalnom štetom nakon čega je napustio mjesto događaja.

Naime, vozač je upravljao osobnim vozilom dubrovačkih registarskih oznaka krećući se Ulicom Uz stari put te je prilikom skretanja udario u zid, navode iz PU dubrovačko – neretvanske.

Vozač je uskoro pronađen, smješten u prostorije policije dok se ne otrijezni nakon čega je prekršajno sankcionirana novčanom kaznom od 1.970 eura i devetomjesečnom zabranom upravljanja vozilima B kategorije.

JPA

Ponedjeljak, 17 Lipanj 2024 12:33

ORAŠAC: TEŠKO STRADAO MOTOCIKLIST

Piše:

U jučerašnjoj prometnoj nesreći koja se u 8:55 sati dogodila na magistrali u Orašcu teško je nastradao 53-godišnji motociklist, državljanin Mađarske.

„Do prometne nesreće je došlo kada je spomenuti motociklist prešao na suprotnu kolničku traku i udario u metalnu zaštitnu ogradu uslijed čega je preletio ogradu i pao u nisko raslinje”, navode danas iz policije.

Od posljedica pada motociklist je zadobio teške tjelesne ozljede te je nakon ukazane liječničke pomoći zadržan na daljem liječenju u dubrovačkoj bolnici.

JPA