Subota, 10 Veljača 2024
NAJDUGOVJEČNIJI PACIJENT S PRESAĐENIM SRCEM

NAKON SKORO 40 GODINA OD OPERACIJE UŠAO U GUINNESSOVU KNJIGU REKORDA

Ilustracija Ilustracija Foto: Anna Shvets / Pexels


Najdugovječniji pacijent s presađenim srcem, operiran u Engleskoj 1984. godine, ušao je službeno u Guinnessovu knjigu rekorda.

Bert Janssen (57) iz Nizozemske živi gotovo 40 godina sa srcem donora koje mu je presađeno u londonskoj bolnici Harefield.

Nakon što je sa 17 godina razvio simptome slične gripi, Janssenu je dijagnosticirana kardiomiopatija, zadebljanje srčanog mišića koje mu onemogućava da pumpa krv po tijelu. Janssenov kardiolog u Nizozemskoj bio je povezan s bolnicom Harefield u Londonu i pionirom transplantacije, profesorom Magdijem Yacoubom, koji je izveo operaciju 6. lipnja 1984. kad je pacijent napunio 18 godina. U to vrijeme u Nizozemskoj još se nisu presađivala srca.

- Sve je išlo vrlo brzo. Samo tjedan dana nakon dolaska u Harefield, dva su srca postala dostupna iz velike prometne nesreće u Londonu. Jedno srce se podudaralo i ono je transplantirano. Kao što su mi liječnici rekli 30 godina kasnije, mora da je savršeno odgovaralo - rekao je Janssen.

Janssen je rekao da mu je novo srce omogućilo da se živi kvalitetnom životom. Igrao je tenis i odbojku i radio u punom radnom vremenu. Oženio se 1996. godine, dobio sinove Guida i Ivu, a danas se čak bavi i parajedriličarstvom.

Njegova je operacija bila 107. takva u Harefieldu. Prvu je izveo Sir Magdi Yacoub 1980. i centar je od tada presadio na tisuće srca.

- Fantastična je vijest da je jedan od naših ranih pacijenata nastavlja živjeti punim i sretnim životom tako dugo nakon transplantacije. - rekao je dr. Fernando Riesgo Gil, kardiolog i voditelj službe za transplantaciju srca u bolnici Harefield.

(Hina)