Subota, 03 Prosinac 2022
NIJE ISTO KADA U SPAŠAVANJU NA MORU SUDJELUJU CIVILI I PROFESIONALCI

Nakon dodjele „Plave vrpce Vjesnika” ostao je i gorak okus u ustima pojedinih nominiranih

S dodjele priznanja u Dubrovniku S dodjele priznanja u Dubrovniku Foto: Božo Radić / CROPIX


U Dubrovniku je u četvrtak održana dodjela priznanja „Plava vrpca Vjesnika”, koja se tradicionalno dodjeljuju od 1966. godine za spašavanje života na moru, a otkako je Vjesnik ugašen organizaciju dodjele priznanja preuzeo je Sindikat pomoraca Hrvatske.

No, nakon ovogodišnje dodjele ostao je i pomalo gorak okus. Naime, na svečanosti se nije pojavio jedan od trojice nominiranih Makarana. Goran Vranješ, Marin Puharić i Marijo Prnjak, trojica Makarana su naime u travnju ove godine spasili dvije češke djevojčice koje su se nalazile na dasci kada ih je bura otpuhala daleko od obale na kojoj su se oni našli te su uskočili u gliser i djevojčice doveli na sigurno. Vranješ je odbio doći na svečanost.

Goran Vranješ kazao je kako nije problem samo u tome što su se pobjednici znali i prije svečanosti. Uistinu bilo bi puno ljepše da se pobjednici saznaju na samoj dodjeli, jer inače čemu uopće pozivnice nominiranima, ali nije to jedini problem na koji on ukazuje.

- Poštujem odluku odbora, ali ne mogu prihvatiti to što je javno objavljeno tko je dobitnik priznanja prije Svečane dodjele. Smatram da zapovjednici i civili ne mogu biti u istom rangu, a pogotovo civili s kopna koji su se u trenutku uočavanja nesretne osobe našli na kopnu, a ne na moru. Trebalo bi se uzeti u obzir po kakvim vremenskim uvjetima, na koji način i s kojim sredstvom se provodi spašavanje. Moralna obveza čovjeka je spašavanje svakog ugroženog života i suludo je uspoređivati vrijednost istog s ugrozom karijere, a još manje s gubitkom plaće zapovjednika prekooceanskog broda. Žalosno je da je danas materijalizam osnovno sredstvo vrednovanja, a to se u ovom slučaju itekako pokazalo. - rekao je Vranješ te pojasnio kako bi trebalo razlikovati kada u spašavanju na moru sudjeluju civili i profesionalci.

- Smatram da se moj čin spašavanja i ugrožavanja vlastitog života ne može uspoređivati s riskiranjem nečije karijere ili plaće. - kazao je Vranješ.

dm