Ponedjeljak, 23 Siječanj 2023
OPĆINA TRPANJ RASKINULA UGOVOR S IZVOĐAČEM RADOVA NA OBNOVI OBJEKTA U SREDIŠTU MJESTA

Načelnik Franković: Nitko se neće igrati s nama, sad čekamo odluku korčulanskog suda

Radovi na zgradi su nedovršeni Radovi na zgradi su nedovršeni Foto: JP
Piše:

Općina Trpanj već sedam mjeseci čeka rješenje Općinskog suda u Korčuli u postupku osiguranja dokaza za radove na sanaciji bivše zgrade Zadruge Dingač koja se nalazi na rivi u središtu mjesta. Naime, zbog zastoja i spore dinamike radova raskinuli su ugovor s građevinskom tvrtkom Trag iz Dubrovnika i sad očekuju sudsko rješenje o stanju na gradilištu.

Prema riječima načelnika Općine Trpanj Jakše Frankovića, prema potpisanom u ugovoru, radovi su trebali biti gotovi do lipnja prošle godine.

- Vrijednost investicije je procijenjena na 5,5 milijuna kuna. Općina je imala spremna financijska sredstva koja smo dijelom dobili od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i to u iznosu od 3,62 milijuna kuna, dok smo iz Ministarstva poljoprivrede dobili 450 tisuća kuna, a ostatak od 1,7 milijuna kuna osigurali smo kreditom u poslovnoj banci. Međutim, nakon nekoliko aneksa i produljenja ugovora, zbog nepoštivanja rokova i ugovorenih obveza raskinuli smo ugovor s izvođačem i pokrenuli postupak pred sudom u Korčuli. Nikoga nismo tužili, već samo tražimo da se dokazima na terenu utvrdi činjenično stanje. - pojasnio je Franković, dodajući kako daljnja obnova umnogome ovisi o rješenju korčulanskog suda.

trpanj dingac 200123 4

- Bitno je da ovlašteni sudski vještak izađe na teren kako bi se utvrdilo trenutno stanje gradilišta, a potom napravio novi troškovnik i raspisao natječaja za novog izvođača. - kazao je načelnik Franković.

PODMIRILI SVE OBAVEZE PREMA IZVOĐAČU RADOVA

Ističući dalje kako je Općina Trpanj uredno podmirila sve obveze prema dosadašnjem izvođaču, te kako nema nepodmirenih računa načelnik kaže:

- Izvođač nam je isporučio 15 situacija i sve je plaćeno u zakonskom roku. Posljednja situacija izdana za travanj iznosi samo 24 tisuće kuna i to sve govori o dinamici radova. Oni su odradili tek 46 posto potrebnih radova za što su uredno dobili 1,8 milijuna kuna. Znači dobili su novac za odrađeni posao. - ističe načelnik Franković, dodajući kako je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izašla u susret Općini Trpanj zbog problema s izvođačem radova i prolongirala rok za dvije godine odnosno do lipnja 2024. godine.

trpanj dingac 200123 2

Općina Trpanj kupila je tu zgradu u središtu mjesta od Zadruge Dingač za 1,5 milijuna kuna s namjerom da u tom prostoru urede ponudu koja nedostaje tom pelješkom kraju.

- U prizemlju je planiran ured turističko - informativnog centra, javni sanitarni čvor, te izložbeni prostor, a gornji kat je predviđen za djelovanje udruga civilnog društva, kojih je desetak u Trpnju. U dvorištu zgrade uredit ćemo tržnicu i ribarnicu, kao što je to i prije bilo. - pojasnio je načelnik Franković.

Pitali smo ga je li mu poznato koji su bili problemi s tvrtkom Trag da nije mogla pratiti dogovorenu dinamiku radova, na što je on odgovorio:

- Općina Trpanj im je sve uredno plaćala, ali izgleda da su oni imali problema s plaćanjem podizvođača. Napravili su građevinske radove i s time nije bilo problema. Gotove su betonske ploče, riješene su skale i krov, ali je izgleda problem nastao prilikom opremanja zgrade, kad je trebalo kupiti skupu opremu. Tu su počele zafrkancije jer su najvjerojatnije, kako smo saznali, imali problema s partnerima iz ranijih projekata. Ta tvrtka trenutno izvodi radove na Vatrogasnom domu u Stonu i na groblju na Dupcu i ne znam imaju li oni s njima problema. No, s nama se neće igrati. Općina Trpanj je pošteno i korektno ušla u taj projekt, sve što je bilo potrebno na vrijeme smo realizirali, ali izgleda da korektnosti nije bilo s druge strane. - rekao je Franković, dodajući kako se nada da će se uskoro iznaći načini za nastavak radova, odnosno raspisivanje novog natječaja i uvođenje novog izvođača kako bi se projekt završio do lipnja 2024. godine.

trpanj dingac 200123 1

- Nama vrijeme ide i bitno nam je da Općinski sud u Korčuli što prije donese rješenje o osiguranju dokaza, odnosno presjek stanja na što čekamo od lipnja prošle godine. Takve se stvari inače rješavaju za mjesec dana i ne znam zašto se u našem slučaju ovoliko čeka. Isto tako, nadamo se da neće doći do značajnog povećanja cijena zbog poremećaja na tržištu. Baš smo u problematičnoj situaciji. - rekao je načelnik Općine Trpanj Jakša Franković dodajući kako nisu tužili tvrtku Trag, ali da nije isključeno da neće u budućnosti.