Petak, 22 Listopad 2021
HRVOJE ZEKANOVIĆ ZA JUŽNI O „REFERENDUMU ZA REFERENDUM”:

Mrtvacima poručujem da se ne potpisuju

Hrvoje Zekanović Hrvoje Zekanović Foto: JP
Piše:

Hrvatski suverenisti u nedjelju 24. listopada diljem Hrvatske počinju s prikupljanjem potpisa građana za referendum. Referendumsko pitanje, ističe supredsjednik HS -a i saborski zastupnik Hrvoje Zekanović za portal Južni, odnosi se na izmjenu Ustava i glasi: Želite li da se u Ustav RH stavi sljedeća odredba: Službena novčana jedinica RH je kuna koja se dijeli na stotinu lipa, a o promjeni službene novčane jedinice u RH odlučuju građani na referendumu.

Plenković se nada da mi nećemo skupiti dovoljno potpisa, da hrvatski narod neće reagirati pa da referenduma neće biti. - rekao je Zekanović za Južni.

- Dakle, mi tražimo referendum o referendumu. Naime, kako smo međunarodnim ugovorom obvezni jednog dana uvesti euro, a Andrej Plenković je s tim požurio, a zašto je požurio to samo on zna, želimo promijeniti Ustav jer to je jedni način da osporimo taj međunarodni ugovor koji je potpisan. Ne zauvijek nego do trenutka dok građani ne kažu da žele da se u Hrvatskoj promijeni službena novčana jedinica, pri tome ne govorimo o euru, može to bitcoin ili neka druga valuta, mi euro nigdje ne spominjemo. No, ako građani sutra na referendumu kažu da su za euro, mi ćemo kao legalisti tu odluku građana poštivati i naravno da će Hrvatska uvesti euro. - rekao je Zekanović, pojasnivši referendum o referendumu.

- Prvi referendum koji će se dogoditi bit će za promjenu Ustava, građani će reći žele li da se u Ustav unese odredba da o promjeni službene novčane jedinice odlučuju građani ove zemlje. To je prvi korak, a kad se to dogodi onda će silom zakona, odnosno Ustava, Vlada, odnosno Hrvatski sabor morati raspisati referendum o uvođenju eura i tada će se građani izjasniti na pitanju jesu li zato da službena novčana jedinica u RH bude euro koji se dijeli na 100 centi. - pojasnio je Zekanović.

Komentirao je i nedavnu izjavu premijera Andreja Plenkovića kako referenduma o euru neće biti.

- On se nada da mi nećemo skupiti dovoljno potpisa, da hrvatski narod neće reagirati pa da referenduma neće biti. Mi kažemo „bit će referenduma” i to iznimno jasno, bit će referenduma jer će ga narod prikupljenim potpisima zatražiti. - kazao je Zekanović.

Na pitanje koliko potpisa trebaju skupiti za referendum o izmjeni Ustava, saborski zastupnik HS -a Hrvoje Zekanović ističe kako im iz Ministarstva uprave točan broj potpisa još uvijek nisu javili, no dodaje kako se radi o brojci od oko 375 tiusća potpisa. Odgovorio je i na pitanje pribojava li se da bi im se prikupljeni potpisi mogli osporavati.

- Spremni smo na sve, ali ovaj put ćemo pripaziti i pozivam sve naše volontere da čitko upisuju podatke građana, a mrtvacima poručujem da se ne potpisuju, tako da će ovaj put sve biti dobro. Vjerujem da će građani dobro reagirati na naše referendumsko pitanje jer nije to pitanje želite li euro ili kunu, ovo je pitanje koje traži da se dogodi demokracija, da građani na referendumu, koji je zapravo najjači institut njihove volje, kažu jesu li zato da oni odlučuju o uvođenju službene novčane jedinice. - kazao je za Južni saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović.