Srijeda, 27 Travanj 2022
ĐIVO MARKET: ŠIRIT ĆEMO I KAPACITET

Mljetski načelnik zadovoljan, općinskom poduzeću dodijeljena koncesija za benzinsku crpku u Sobri

Načelnik Općine Mljet Đivo Market Načelnik Općine Mljet Đivo Market Foto: JP/arhiva
Piše:

Nakon što je Vlada na današnjoj sjednici na razdoblje od sljedećih 20 godina, obnovila koncesiju za benzinsku postaju u luci Sobra na Mljetu, načelnik Općine Mljet Đivo Market kazao je za Južni kako je to jako važna odluka za cijeli otok,

- Ovo je velika stvar i važna odluka za općinu Mljet jer smo za benzinsku postaju u Sobri, inače, jedinu na otoku, dobili koncesiju na sljedećih 20 godina. Kako stvari stoje, ta će pumpa još dugo vremena biti jedina.- rekao je Market, dodavši kako je jako važno da je koncesija dodijeljena općinskoj tvrtki Usluge Mljet.

- Mi kao Općina, odnosno naša tvrtka Usluge Mljet, jedina su tvrtka na području Hrvatske koja ima benzinsku pumpu u vlasništvu Općine. Inače, sada pumpu drži Komunalno Mljet, druga općinska tvrtka, znači na natječaj za koncesiju javili smo se s drugom novoosnovanom tvrtkom u stopostotnom vlasništvu Općine Mljet. - kazao je Market.

Istaknuo je kako je za Mljet jako važno što je benzinska pumpa u Sobri u općinskom vlasništvu jer je na tom području planirana izgradnja marine.

- Benzinska postaja u Sobri je inače jako profitabilna i prosperitetna jer će u samoj luci Sobra biti izgrađena i nautička marina s do 200 vezova i mi smo se natječajem obavezali proširiti kapacitete pumpe ugradnjom novih tankova za dizel gorivo, plavi dizel i prodaju plina.- rekao je Market.

- U aktu koji je usvojila Vlada formirana i luka posebne namjene jer su naši klijenti dobrim dijelom nautičari. Pumpa u Sobri je inače na pomorskom dobru i zato je trebala koncesija. - pojasnio je Market.

Površina pomorskog dobra koje se daje u koncesiju na 20 godina iznosi 2.849 m². Tvrtka Usluge Mljet dužna je prema ugovoru o koncesiji u pomorsko dobro uložiti 1.9 milijuna kuna, sve sukladno Studiji gospodarske opravdanosti koncesije na pomorskom dobru u svrhu gradnje luke posebne namjene - benzinske postaje.

Ovlaštenik koncesije se obvezuje da pomorsko dobro koje ovom Odlukom dobiva na gospodarsko korištenje, koristi isključivo za obavljanje djelatnosti opskrbe naftnim derivatima vozila i plovnih objekata, te za obavljanje drugih djelatnosti koje su u vezi s obavljanjem osnovne djelatnosti za koju je luka namijenjena.

Sukladno ugovoru o koncesiji, benzinska postaja u Sobri radit će tijekom cijele godine i morat će nuditi plavi dizel.

Visina ponuđenog iznosa stalnog dijela naknade za koncesiju iznosi 15 kuna po metru kvadratnom zauzete ukupne površine pomorskog dobra godišnje, odnosno 42.735 kuna godišnje, dok ponuđeni iznos promjenjivog dijela naknade za koncesiju iznosi 4,5 posto prihoda ostvarenog na koncesioniranom području umanjenog za nabavnu vrijednost naftnih derivata.

Prije zaključenja ugovora o koncesiji ovlaštenik koncesije dužan je davatelju koncesije, pored garancije banke radi dobrog izvršenja posla i ovjerene zadužnice na iznos od dvije godišnje naknade za stalni dio koncesijske naknade, dostaviti i potvrdu o uplati iznosa od 3,3 milijuna kuna trgovačkom društvu Komunalno Mljet u ime nadoknade vrijednosti infrastrukture i suprastrukture benzinske postaje.