Ponedjeljak, 20 Lipanj 2022
POTIČE LI OPĆINA VELA LUKA DOVOLJNO GOSPODARSTVENIKE I POLJOPRIVREDNIKE?

Mjesečna bruto plaća načelnice veća od godišnjih potpora u poljoprivredi?! Gugić ima objašnjenje...

Načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić Načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić Foto: Anđela Šćepanović / CROPIX
Piše:

Vijećnik HDZ -a u Općinskom vijeću Vele Luke Dino Žuvela istaknuo je na nedavnoj sjednici kako je iznos potpore za poljoprivredu prošle godine bio manji od bruto iznosa mjesečne plaće načelnice Katarine Gugić. Ona mu je uzvratila da izvrće činjenice.

- Potpore za poljoprivredu u 2021. planirano 16.000 kuna, a izvršeno 14.000 kuna, znači planirano je manje nego što će načelnica sad dobit bruto mjesečnu plaću. - rekao je Žuvela pitavši što se to u poljoprivredi uopće može poticati sa 16.000 kuna.

- Načelnica kaže da je poljoprivreda jedna od najvažnijih grana gospodarstva. Što se može poticati sa 16.000 kuna osim ako općina kupine ne računa kao poljoprivrednu kulturu i na to gleda kao plemenitu kulturu. - kazao je Žuvela.

Gugić mu je odgovorila kako izokreće činjenice.

- Izokrećete podatke koji pišu u materijalima, razlog zašto sredstva nisu realizirana je da su to ulaganja u obnovu zapuštenih površina. Trebale su biti dvije potpore, ali podnositelji zahtjeva za dodjelu tih sredstava ih nisu realizirali jer nisu obnovili poljoprivredne površine. - rekla je Gugić.

No, Žuvela se nije dao smesti pa je u materijalima za sjednicu pronašao podatak iz kojeg proizlazi da je Općna Vela Luka potrošila u božićnu rasvjetu skoro jednako novca koliko i u poticanje malog i srednjeg poduzetništva.

- Za božićnu rasvjetu 170.000 kuna, malo manje nego za poticanje gospodarstva. Mene je deboto sram iznit da su brojke takve. Za poljoprivredu 14.000 kuna, za razvoj gospodarstva 188.000 kuna, to je sramotno malo i zato nažalost i pokazatelji depopulacije jesu taki. - rekao je Žuvela kojega je načelnica Gugić pitala gdje u materijalima stoji da je na blagdansku rasvjetu potrošeno 170.000 kuna.

- Planirano je 177.560 kuna, a potrošeno je 188.564 kuna za poticaje, najviše za potpore poduzetnicima i obrtnicima, čak smo ta sredstva i povećali. Za razliku od poljoprivrede, interes za poticanje razvoja malog poduzetništva je veliki. Odgovorite mi gdje vidite u materijalima da piše kako je na blagdansku rasvjetu utrošeno 170.000 kuna s obzirom da je iz programa izvršenja komunalne infrastrukture vidljivo da je 161.000 kuna za javnu rasvjetu, a da je za tekuće održavanje, koje uključuje blagdansku rasvjetu 166.000 kuna, znači ukupno 328.000 kuna. Niste se u međuvremenu zaposlili u Komunalnom pa mi recite gdje vidite da piše da se troši 170.000. - rekla je Gugić Žuveli.

- Kad načelnica ne zna što će boje reć' onda kaže ni 170.000 nego 166.000 kuna i kako ja obmanjujem javnost jer se radi o četiri tisuće kuna manje. Ni poanta da se javnost zamara s decimalama nego da se ukaže koliko je za što potrošeno. - rekao je Žuvela.

- Evo, u programu održavanja komunalne infrastrukture piše održavanje javne rasvjete i blagdanska dekoracija 166.468 kuna, 20.000 kuna manje od ukupnog ulaganja u gospodarstvo. - rekao je Žuvela, ustvrdivši i kako općina više ulaže u održavanje groblja nego u gospodarstvo.

- U održavanje groblja 220.000 kuna, e to je isto interesantan podatak. U groblje 220.000, a u poduzetništvo 188.000 kuna. Tu nešto ne štima, mi polako očito gremo u smjeru Općine Podcrkavlje jer ulažemo više u groblje nego u poduzetništvo. Vjerojatno i Općina Podcrkavlje s razlogom ima taki naziv. Biće i oni više ulagaju u groblje nego u poduzetništvo. Zato nam mladi gredu put Zagreba i Norveške. - rekao je Žuvela.