Četvrtak, 13 Siječanj 2022
PROBLEM KOJI UJEDINJUJE I VLADAJUĆI HDZ I OPORBU U ŽUPANIJSKOJ SKUPŠTINI

Marko Giljača: Očekujemo da se naše Ministarstvo vanjskih poslova jače angažira po pitanju Gornjih horizonata

Marko Giljača (SJG) Marko Giljača (SJG) Foto: JP/arhiva
Piše:

Nakon što su vlasti u Republici Srpskoj Kinezima dali kreditna jamstva za izgradnju hidroelektrane Dabar, posve je jasno kako je samo pitanje dana kada će se ta elektrana, najvažnija u sustavu hidroelektrana projekta Gornji horizonti, početi graditi. Dok se u susjednoj državi pripremaju za gradnju HE Dabar, pitanje je što radi hrvatska strana kako bi zaštitila svoje državne interese jer očuvani Malostonski zaljev i dolina Neretve u kojima se živi od poljoprivrede i školjkarstva jesu državni interes.

Pitanje je svakako i što rade političke stranke na jugu zemlje i jesu li u tim strankama uopće svjesni pogubnog utjecaja tog projekta na naše područje. Marko Giljača iz Srđ je grad, vladajućem HDZ -u oporbenoj stranci, ističe kako po pitanju Gornjih horizonata i oporba i vlast moraju nastupati zajedno sa istim stavom i interesima.

- Cijeli taj sustav Gornjih horizonata je itekako opovezan s našim područjem i sve što se oko tog projekta radi preko granice mi moramo itekako pratiti. Činjenica je da sliv Trebišnjice i sve podzemne vode s tog slivnog područja završavaju upravo na dubrovačkom i neretvanskom području, da su izrazito povezani i da je to problem kojega moramo kontinuirano pratiti i rješavati. - govori o projektu Gornji horizonti Marko Giljača.

- Gornji horizonti su projekt koje se godinama pripremao i postupno realizirao, a izrazito je poguban na dolinu Neretve i Malostonski zaljev. U dolini Neretve već imamo problem zaslanjenja i u kontekstu da će resorno Ministarstvo jednog dana prihvatiti elaborat parka prirode ušća Neretve, moramo jačati zaštitu tog područja, ali i Malostonskog zaljeva. - rekao je Giljača,

- Očekujemo da se naše Ministarstvo vanjskih poslova jače angažira po pitanju ovog projekta za kojeg je očito da je u puno ozbiljnijoj fazi nego što je naš politički establishment očekivao. Mislim da nisu dovoljno pozornosti pridavali aktivnostima u Republici Srpskoj na tom projektu. Potrebno je pokrenuti neku inicijativu kojim bi se zaštitili i dolina Neretve i Malostonski zaljev. - rekao je Giljača.

Istaknuo je kako će srđevci kao oporba u Županijsku skupštini pritiskati vladajući HDZ, ali je i pozvao na zajedništvo.

- Mi ćemo kao oporba pritiskati vlasti, župana ali i državu, no moram naglasiti da je ovo pitanje koje župan ne može sam rješavati već ga rješava Vlada koja mora učiniti sve kako bi spriječila pogubne scenarije ovog projekta, što uništavanje poljoprivrede i odljev stanovništva svakako jesu. HDZ se u skupštini unazad destak godina negativno očitovao o Gornjim horizontima i ja očekujem zajedništvo jer radi se o zaštiti interesa Dubrovačko – neretvanske županije i vjerujem da će i oporba i vlast po ovom pitanju biti jedinstveni i zauzeti isti stav u nastojanjima da zaštitimo svoje područje, mi smo tu samo da sve poguramo i podržimo s ciljem pronalaženja najboljeg rješenja, ali po pitanju ovog projekta državne vlasti u razgovorima s vlastima u susjednoj zemlji moraju vrlo ozbiljno pristupiti. - rekao je vijećnik SJG u Županijskoj skupštini Marko Giljača.