Srijeda, 15 Svibanj 2024
ODREĐENO IM JE NAJMANJE MJESEC DANA ISTRAŽNOG ZATVORA

KUZMA TOMAŠIĆ S KOMPANJONOM OSTAJE U ZATVORU

Kuzma Tomašić Kuzma Tomašić Foto: Općina Smokvica


Dežurni sudac istrage Županijskog suda u Splitu odredio je u utorak navečer jednomjesečni zatvor Kuzmi Tomašiću, načelniku općine Smokvica i Ivici Kriletiću, vlasniku tvrtke Chrile, zbog zlouporabe položaja i ovlasti, te poticanja na isto kazneno djelo i štetu veću od pet milijuna kuna.

Kako se doznaje na splitskom Županijskom sudu, Tomašiću je istražni zatvor određen zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela, dok je Kriletiću zatvor određen po osnovi utjecaja na svjedoke.

USKOK je pokrenuo istragu protiv Tomašića i Kriletića koje sumnjiče za zlouporabu položaja i ovlasti, te poticanja na to kazneno djelo koje su počinili kako bi izvukli EU sredstva za projekt Muzeja zlata i srebra.

Kaznena djela su počinili u razdoblju od 2017. do 2024. godine, a vezana su uz financiranje izgradnje i opremanja muzeja. Nisu poštovali rokove izvođenja radova niti fiksnu ugovorenu cijenu izvođenja radova, a nisu ni ispunili pretpostavke za otvaranje muzeja.

Utvrđeno je da je na javnom natječaju za izvođenje građevinskih i obrtničkih radova na muzeju kao najpovoljnija izabrana Kriletićeva tvrtka pa je zaključen ugovor o izvođenju. Tomašić je potom u ime Općine Smokvica zaključio s Kriletićem više aneksa ugovora o izvođenju dodatnih građevinskih radova, uz produljenje roka izvođenja radova. Zaključivanje dodatnih ugovora učinjeno je protivno odredbama ranije zaključenog ugovora i u nakani da se Kriletićevoj tvrtki pribavi znatna imovinska korist odobravanjem već ugovorenih radova kao naknadnih i nepredviđenih te dodatnih radova po znatno višoj cijeni od ugovorenih, sumnja USKOK.

Tomašić je bez kontrole projektantskog, stručnog i tehničkog nadzora potpisao zapisnik o primopredaji svih ugovorenih radova, a Kriletićeva tvrtka ih je izvršila da bi potom bio potpisan zapisnik o okončanom obračunu na temelju kojeg je Općina uplatila Kriletićevoj tvrtki sveukupni iznos. Utvrđeno je i da je u postupku financiranja tog projekta Općina Smokvica sklopila ugovor o partnerstvu s Dubrovačko - neretvanskom županijom preko koje se realizirao europski projekt.

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) u postupku provjere prihvatljivosti troškova i utvrđivanja eventualnih nepravilnosti utvrdila je nepravilnosti te nije odobrila bespovratna sredstava u predviđenom iznosu. Općina je zato bila dužna izvršiti povrat najmanje 25 posto dostavljenih joj bespovratnih sredstava, a kako općina ta sredstva nije bila u mogućnosti vratiti to je napravila Dubrovačko - neretvanska županija preko koje su pristizala europska sredstva.

Takvim je postupanjem Kriletićevoj tvrtki pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu preplaćenih radova od najmanje 2,2 milijuna kuna, dok je Dubrovačko - neretvanska županija oštećena za najmanje 837.085 kuna. Oštećena je i općina Smokvica i to za najmanje 2,2 milijuna kuna od preuzetog kredita za plaćanje ugovorenih radova.

(Hina)