Srijeda, 08 Lipanj 2022
U PLOČAMA KREĆE POSTUPAK IZRADE KATASTRA ZA ČAK 6.836 ČESTICA

Krstičević: Stvaramo nešto što će ostati generacijama iza nas

Gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević Gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević Foto: dm
Piše:

Pločanska gradska uprava kreće s izradom katastra nekretnina na području k.o. Pasičina i k.o. Plina. Kako je na službenoj Facebook stranici najavio gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, izmjera će se provoditi na područjima mjesnih odbora Staševica, Crpala – Spilice – Gnječi i Plina te će, naglasio je, imati ogromne pozitivne učinke za građane, javne i poslovne subjekte.

Vrijednost usluga je 6,8 milijuna kuna, od čega Grad plaća 4,1 milijun kuna, a Državna geodetska uprava 2,7 milijuna kuna i sve bi trebalo biti gotovo za 18 mjeseci.

- Jasno je da je iznos velik i zahtjevan za proračun Grada Ploča i isto tako nužan za daljnji razvoj ovog dijela grada. Želim zahvaliti Državnoj geodetskoj upravi što je zajedno s gradskom upravom Grada Ploča prepoznala važnost obnove i osnivanja zemljišne knjige za dijelove k.o. Pasičina i k.o. Plina u ukupnoj površini 1.055 ha i za 6.836 čestica. Obzirom na najavljene izmjene Zakona o zemljišnim knjigama ovaj bi postupak po informacijama dobivenim od DGU trebao završiti u rekordnih 18 mjeseci jer će veliki dio posla u smislu izlaganja na javni uvid, odnosno izrade prijedloga uknjižbe pojedinih čestica, odrađivati izvršitelj zajedno sa odvjetničkim uredom, a verifikaciju istih javno bilježnički ured. – poručio je gradonačelnik Krstičević.

Prema njegovim riječima, nakon završetka postupka bit će olakšano rješavanje vlasništva nad građevinskim i poljoprivrednim česticama, kao i upisivanje stvarnih vlasnika, transfer stvarnog stanja na terenu u katastar i zemljišnu knjigu, a bit će evidentne i uštede za građane od više tisuća kuna po svakom z.k. ulošku jer po otvaranju nove zemljišne knjige neće trebati provoditi pojedinačne ispravne postupke te paralelno s financijskom dogodit će se i vremenske uštede.

On nadalje navodi kako se upisom vlasništva na nekretnine značajno olakšava i dokazivanje pravnog interesa u postupcima ishođenja akata o gradnji te novelacija upisanih kultura, odnosno način uporabe pojedinih čestica.

Gradonačelnik Krstičević najavljuje i porast vrijednosti svih nekretnina unutar obuhvata, ekonomsku aktivaciju nekretnina i poboljšanje funkcioniranja tržišta nekretnina, kao i mogućnost prijave projekata za sufinanciranje na pozive koji zahtijevaju uredne vlasničke odnose, smanjenje broja sudskih postupaka, podizanje kvalitete prostorno planske dokumentacije, porast investicija te pravnu sigurnost.

- Izradom ovog elaborata, Grad Ploče završava ciklus novelacije (obnove i osnivanja) zemljišnih knjiga za cijelo područje grada Ploča. Novi elaborat za dio k.o. Plina (područje MO Šarić Struga, MO Peračko Blato i MO Banja) je izrađen i podsjećam da je u tijeku izlaganje za k.o. Ploče i k.o. Baćinska jezera. – poručio je Krstičević, te naglasio:

- Postupci obnove i osnivanja zemljišne knjige su iz moje perspektive najbitniji administrativni postupci kojima stvaramo nešto što će ostati generacijama iza nas. – naveo je pločanski gradonačelnik Mišo Krstičević.