Ponedjeljak, 03 Siječanj 2022
NAČELNIK OPĆINE DUBROVAČKO PRIMORJE NIKOLA KNEŽIĆ

Konačno bi i voda trebala stići u Dole, ali to će postati lijepa vijest kad se osiguraju sredstva

Načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić Načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić Foto: Davor Mladošić
Piše:

Proračun za 2022. koji iznosi 24 milijuna kuna u Općini Dubrovačko Primorje usvojen je nedavno jednoglasno. Općinski načelnik Nikola Knežić u novu godinu ušao je s optimizmom jer pred Općinom su veliki projekti.

- Proračun za 2022. koji iznosi oko 24 milijuna kuna veći je u odnosu na proračun za 2021. Naime, naša optimistična prognoza je da ćemo u 2022. imati uspješnu turističku sezonu, odnosno da ćemo dosegnuti 80 posto noćenja iz 2019., a idemo dosta optimistično u novu godinu i po pitanju projekata. - kazao je Knežić te pobrojao važne projekte za Općinu Dubrovačko Primorje.

- Ono što nas očekuje i što smo planirali jest izgradnja novih cesta, u prvom redu ceste oko novog hotela jer u međuvremenu je izdana građevinska dozvola za novi hotel Slano pa je nužno napraviti određenu infrastrukturu, dakle paralelno dok se gradi hotel, gradit će se i nova infrastruktura. Planiramo i nastavak ceste za Točionik, ali i dva vrlo velika kapitalna projekta koja će se protezati kroz niz godina, a to je izgradnja novog vatrogasnog doma u poslovnoj zoni Banići i izgradnja novog vrtića na prostoru bivšeg odmarališta. Izrada dokumentacije je pri samom kraju i u novoj godini očekujemo kandidiranje tih projekta na EU fondove. - rekao je Knežić.

Za Općinu Dubrovačko Primorje 2022. trebala bi biti godina u kojoj će započeti radovi na izgradnji vodovodne mreže za naselje Doli, no općinski načelnik Knežić ipak naglašava kako će to postati lijepa vijest za stanovnike onoga trenutka kad se osiguraju sredstva za realizaciju tog projekta.

- S obzirom da je ove godine izdana građevinska dozvola za izgradnju vodovoda i odvodnje za naselja Doli i Smokvina, očekujemo apliciranje na europske fondove i početak realizacije tog vrlo važnog projekta. Dozvole su gotove i preostaje da Vodovod Dubrovnik pripremi dokumentaciju i aplicira je na EU fondove, a s obzirom na veličinu projekta sredstva će se moći tražiti u brojnim fondovima od nacionalnog plana oporavka pa do kohezijskih fondova. - kazao je.

- Taj projekt je apsolutni prioritet u Općini i zaista će on biti lijepa vijest kad se odobre sredstva i kad se raspiše natječaj za izgradnju. Inače, planiran je i nastavak radova na vodovodnoj mreži za Grbljavu, Prljeviće, Rajkoviće, a tu je i projekt Majkovi II za koje su dozvole već gotove i osigurana sredstva. a radovi se očekuju ove godine. Planirano je i stavljanje u funkciju nove bušotine u Imotici na sustav Topolo – Visočani i ta je dozvola gotova i sredstva su osigurana. U tijeku završetak i projektiranje ceste Mravince – Čepikuće, to je vrlo veliki zahvat i u 2022. zajedno sa Županijskom upravom za ceste očekujemo raspisivanje natječaja. - kazao je Knežić te pobrojao ostale projekte planirane za 2022.

- Nastavit će se i EU projekt širokopojasnog Interneta koji smo dobili skupa s Gradom Dubrovnikom i općinama Župom dubrovačkom i Konavlima. U 2022. vjerojatno će biti spreman i projekt II. faze vjetroelektrane te završetak radova na izgradnji novog hotela, a tu je i niz projekata poput uređenja plaža i modernizacije javne rasvjete i izgradnje novih dijelova kanalizacijske mreže. - kazao je Knežić.

Načelnik Općine Dubrovačko Primorje Nikola Knežić s optimizmom gleda u 2022., koja bi, ističe, mogla biti dosta intenzivna.

- Ukoliko osiguramo sredstva iz EU fondova, 2022. mogla bi biti jako intenzivna i radna godina. Naime, nakon dvije godine korone i kriznog menadžmenta prema 2022. gledamo kao da će biti jedna normalna godina. Naravno, ukoliko bude potrebe rebalansom ćemo rezati sredstva, ali mislim da trebamo razmišljati pozitivno. - kazao je Knežić.

Inače, i rebalans i proračun na posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Dubrovačko Primorje usvojeni su jednoglasno, a Knežić kaže kako je to rezultat ispravno postavljenih prioriteta u Općini.

- Nakon široke rasprave i oporba je razumjela kako su prioriteti ispravno postavljeni, uvijek se može tijekom rebalansa nešto uvrstiti ili skinuti i ako bude dobrih prijedloga i sugestija, pronaći ćemo sredstva za realizaciju, ali sam pojam jednoglasnosti dosta govori. Ja sam i na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća rekao da će svaki dobar prijedlog koji se pojavi u tijeku godine biti razmotren i prihvaćen ako osiguramo sredstva jer ne odbijamo ništa što donosi dobrobit Primorcima. - kazao je Knežić.

Inače, i Općina Dubrovačko Primorje dobila je i manju financijsku pomoć od Vlade.

- Mi smo dobili 200 tisuća kuna, mislim da smo trebali dobiti malo više. Moram reći da su to sredstva koja ćemo morati vratiti. Lani smo dobili 1,2 milijuna kuna i to pokazuje i našu financijsku otpornost. Mi i inače u Općini radimo kao dobri domaćini i bez obzira koliko su protekle dvije godine bile teške, socijalna izdvajanja prema našim stanovnicima, studentima i đacima nisu se ukidala. Cijeli svijet se suočava s krizom i problemima kakvi nisu zabilježeni u zadnjih 100 godina i što se kaže „kako Jakovu, tako svakomu”, ali moramo biti optimisti. - kazao je načelnik Općine Dubrovačko Primorje Nikola Knežić.