Nedjelja, 24 Ožujak 2024
OPĆINA OREBIĆ RIJEŠILA JE PROBLEM S ODVOZOM OTPADA, A DIREKTOR BILANA ODGOVORIO JE I HOĆE LI SE POVEĆAVATI PLAĆE

JURJEVIĆ: OTPAD SMO RIJEŠILI, A PLAĆE... RADIMO NA POVEĆANJU IAKO IMAMO NERADNIKA KOJI SU MI OPET DRAŽI OD UVOZNE RADNE SNAGE

Tomislav Jurjević Tomislav Jurjević Foto: CROPIX i arhiva JP
Piše:

Općina Orebić i KTD Bilan riješili su problem, do kraja godine miješani komunalni otpad, kazao je direktor KTD -a Bilan Tomislav Jurjević i dalje će se odvoziti u 370 kilometara udaljeno odlagalište Jagodnja Donja u Općini Polače u Zadarskoj županiji.

- Na sastanku u Fondu za zaštitu okoliša, na kojem su bili načelnici peljeških općina i načelnik Općine Polače, dogovorena je dinamika rada prema kojoj bi nam se omogućilo da još ovu godinu, eventualno i sljedeću, odvozimo naš miješani komunalni otpad na odlagalište u Jagodnju Donju. Dakle, kako sad stvari stoje, mislim da smo problem riješili. Vjerujem da ćemo postići dogovor i za 2025. godinu. Inače, sve općine i gradovi na području Županije imaju riješena odlagališta na svom području i odvoze otpad u krugu od 20- tak kilometara dok mi svoj odvozimo 370 kilometara dalje i kad se sve pretvori u brojke, naši su troškovi 80 do 100 000 eura veći, a deponiranje otpada je 500 kuna po toni. Kad se uzme u obzir starost voznog parka, troškovi održavanja servisiranja, jako je teško raditi u tom ozračju. - kazao je Jurjević, koji ne bježi od činjenice da bi se do otvaranja CGO-a Lučino razdolje, Orebić ponovno mogao suočiti s problemom odvoza otpada.

Nakon što je župan Nikola Dobroslavić na posljednjoj sjednici Županijske skupštine dao čvrste garancije kako će CGO biti otvoren do kraja 2025. godine, Jurjević ističe:

- Bog ga čuo, daj Bože da to tako bude. Ako se županove najave ostvare, vjerujte, nitko sretniji od mene, ali i u tom slučaju su pred nama još dvije godine tijekom kojih će biti vrlo nezgodno planirati odvoz otpada. Da nam sad netko reče da od 1. svibnja više ne možemo dovoziti otpad, tada bismo stvarno bili u problemu, a čvrste garancije nismo dobili. Ipak, na sastanku u Fondu su bili ozbiljni ljudi i vjerujem da smo ovu godinu riješili. Kad imamo sigurnu lokaciju tada možemo planirati sakupljanje, pretovarne stanice, možemo graditi financijski plan. Vjerujem da ćemo iza sezone dobiti neko jamstvo ili ugovor da možemo odvoziti naš otpad i u 2025. u Jagodnju Donju. - kazao je.

Ne bi li riješili problem, ne bi li otpad odvozili negdje bliže, Jurjević je kaže kontaktirao sva odlagališta u Županiji, no nitko mu se nije udostojio niti odgovoriti.

- Znate kako to ide, nitko neće tuđe smeće. Orebić je manja općina koja na godišnjoj razini skupi do 2 000 tona miješanog otpada dok veće sredine skupljaju puno više. Slao sam dopise u Metković, Ploče, u Vrgorac i u Sinj, u sva odlagališta koja su nam blizu i nisu se udostojili niti odgovoriti. Uvijek kažem da riba smrdi od glave, nažalost, Strategija gospodarenja otpadom nije najsretnija. Bio sam općinski načelnik i znam kako sustav funkcionira, ali kako dođe nova vlada, kako se mijenjau ministri, tako se donose nove strategije. - kazao je Jurjević.

Odgovorio je i na pitanje zašto drži kako je odvoz otpada u obližnji Neum loše rješenje.

- Neum je u susjednoj državi i tamo se ne bi smjelo voziti. To je neka siva zona koja se prešutno odobrava. Mi imamo i tehnički problem odvoza otpada u Neum. Imamo manje kamione i nama je to tehnički i operativno jako veliki problem.- rekao je Jurjević.

Od zbrinjavanja i odvoza mješovitog komunalnog otpada puno su veći problem, dodao je, sekundarne sirovine, posebno plastika.

- Kad su u pitanju sekundarne sirovine poput kartona i plastike, Općina Orebić je tu zaista dobra. Lani smo skupili oko 2 000 tona kartona, a njega treba odvojeno prikupiti i obraditi, ali plastika je ogroman problem, plastika i žuti spremnici. Uz svu edukaciju i apele u tim žutim spremnicima bude svega i oko 40 posto toga je smeće. Godišnje otprilike skupimo oko 150 tona plastike, a tona je 300 eura. Dakle, ako hoćete da vam netko primi plastiku. Cijena je 300 eura po toni dok je cijena miješanog komunalnog otpada 500 kuna po toni. Da poskupimo odvoz 50 eurocenti izbila bi revolucija. Nije problem kad poskupi voda, mobiteli, ali kad poskupi smeće tada je revolucija. - kaže Jurjević i nastavlja:

- Kad tri mjeseca ne platite vodu ili mobitel ide vam iskapčanje, a kad ne platite čistoću nikome ništa jer to će smeće završiti negdje uz put i mi ćemo ga pokupiti. Vodovodi imaju gubitke na cijevima koje puštaju, a naši su
gubici kad nedisciplinirani građani bace smeće u koš na rivi ili kad ga jahtaši frknu na rivu. To je smeće koje ćemo mi pokupiti, ali ga ne možemo naplatiti. Po zakonu bi komunalni redari trebali pisati kazne, ali znate kako to u nas ide. U nas su sve kante i kontejneri čipirani i od 2 000 tona otpada koje odvezemo, naplatili smo 1 700 tona, ostalo je gubitak. Da ne govorim o domaćinstvima s apartmanima gdje neki s manje apartmana imaju više pražnjena od onih koji imaju dosta apartmana, a što znači da je smeće od ovih koji imaju veći broj apartmana završilo negdje gdje ne treba. - rekao je.

Direktor KTD-a Bilan Tomislav Jurjević odgovorio je i na pitanje hoće li se zaposlenima povećavati plaće. Pitanje je to, naime, koje su baš neki od zaposlenika tražili da mu postavimo.

- Imamo mi u našoj tvrtki sjajnih ljudi, i vozača i poslužitelja, a imamo i jedan dio lijenčina i neradnika, a opet su mi oni kao takvi draži nego da zapošljavamo uvoznu radnu snagu. Otkad sam od srpnja 2021. imenovan direktorom KTD-a Bilan, dva puta je podizana plaća, po 12,5 posto. Moram reći da ni sada te plaće nisu na razini na kojoj bi želio. Znači, tko sam ima 750 ili 800 eura, volio bih da mu je plaća 1 000 eura. Razgovaramo s načelnikom da za idući mjesec podignemo plaće, tako da nitko ne bi imao plaću ispod 850, 900 eura. Nije lako jer to je nekih 40 do 50 000 eura na godišnjoj razini, ali pokušat ćemo. Inače, kad netko nepažnjom razbije retrovizor na kamionu još nikad nikom to nismo naplatili. Uglavnom, najviše vam se bune najveći neradnici, a imamo jako vrijednih zaposlenika kojima nije teško ostati i duže kad treba. Rekao sam, poduzimaju se radnje da im se podignu plaće, ali će se neke stvari mijenjati, primjerice, poštivat će se radno vrijeme. - istaknuo je direktor KTD Bilan Tomislav Jurjević.