Četvrtak, 24 Ožujak 2022
PRIPREME ZA TURISTIČKU SEZONU UZ RAT U UKRAJINI, ŠTO KAŽU U TRPNJU

Jakša Franković: Booking je stao, naši gosti uglavnom su iz zemalja blizu ratnog područja

Jakša Franković: Booking je stao, naši gosti uglavnom su iz zemalja blizu ratnog područja Foto: Općina Trpanj
Piše:

Lanjska turistička sezona na području Općine Trpanj bila je fantastična pa se, prema riječima načelnika Jakše Frankovića, puno očekivalo i od 2022. godine. Sve do rata u Ukrajini.

- Prošlogodišnja turistička sezona nas je ugodno iznenadila i očekivali smo da će ovogodišnji rezultati biti čak i bolji te da ćemo se približiti rezultatima iz 2019. godine. Međutim, dogodilo se što se dogodilo i sad je sve neizvjesno. Prema informacijama iz hotelske kuće Jadran i od privatnih iznajmljivača daljnji booking je zaustavljen. Ako se u kratkom roku za nekih mjesec do dva situaciju smiri i konsolidira možemo očekivati dobru turističku sezonu, ali ako se situacija pogorša mislim da će ovaj dio Pelješca proći vrlo loše. - govori načelnik Franković.

- Naime, naši gosti uglavnom dolaze iz Slovačke, Poljske, Mađarske i Ukrajine pa je teško za vjerovati da će se odlučiti na ljetovanje dok se blizu njihovih kuća ratuje. Tko se može opustiti dok razmišlja što mu se doma događa. – pojasnio je Jakša Franković, dodajući kako pelješku sezonu u tom slučaju mogu „izvući“ gosti iz Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Trpanjski načelnik je nadalje naglasio kako općinska uprava priprema destinaciju kao što je to ubičajeno, bez obzira na situaciju, obavljajući potrebne komunalne pripreme te uređujući naselja i plaže i pripremajući se za redovnu i normalnu turističku sezonu.

- Na kraju listopada ćemo vidjeti kakva je sezona bila. - rekao je načelnik Franković, dodajući kako je Pelješac kao destinacija izrazito siguran kraj.

Inače, prošle godine Trpanj je posjetilo 14.556 gostiju, koji su ostvarili 126.561 noćenje, što je evidentan porast u odnosu na 6.673 dolaska i 71.943 noćenja ostvarenih u 2020. godini. Podaci iz 2019. kojoj su se Trpanjci planirali približiti ove godine govore o 19.673 dolaska, a još više ih je bilo 2018. i to 20.231. Broj noćenja ostvarenih u 2019. je bio 152.144, a 2018. godine 157.442.