Utorak, 18 Listopad 2022
ROK JE TRI DANA

Inspekcija u Crnoj Gori naložila skidanje spomen - ploče u Morinju

Nedavno otkrivanje spomen - ploče Nedavno otkrivanje spomen - ploče Foto: Twitter Vlada CG


Uprava za inspekcijske poslove (UIP) Crne Gore naložila je Općini Kotor da u roku od tri dana ukloni spomen-ploču hrvatskim zarobljenicima bivšem logoru u Morinju jer je postavljena bez potrebne dokumentacije, javljaju crnogorski mediji.

Spomen-ploču su prošli tjedan otkrili crnogorski ministri vanjskih poslova i obrane Ranko Krivokapić i Raško Konjević. Njome se ističe crnogorsko žaljenje zbog postojanja logora u Morinju i patnji hrvatskih branitelja koji su ondje bili zatočeni.

Svečanosti su bili nazočni potpredsjednik hrvatska vlade Tomo Medved i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Inspektorat za kulturnu baštinu, pišu crnogorski mediji, utvrdio je, međutim, da za spomen-ploču ne postoji dokumentacija koja dokazuje da se nalazi u programu spomen-obilježja koji usvaja Skupština Općine Kotor, niti da postoji suglasnost crnogorske vlade jer se radi o događaju za koji nije proteklo propisanih 50 godina od momenta nastanka. Dodaje se i da je inspektorica za zaštitu kulturnih dobara poslala zahtjeve za izjašnjenje ministarstvima vanjskih poslova i obrane na osnovu kojeg akta su postavili predmetnu ploču i da će nakon toga objedinjene spise predmeta uputiti nadležnom tužiteljstvu na ocjenu i dalje postupanje.

U međuvremenu je Općina Kotor dobila tri dana da spomen-ploču ukloni.

Gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić kazao da je on o postavljanju saznao iz medija i da nisu ispunjeni zakonski uvjeti za postavljanje ploče. Pozvao je Vladu Crne Gore i UIP da podnesu kaznene prijave protiv Krivokapića i Konjevića zbog kršenja Zakona o spomen-obilježjima.

(Hina)