Srijeda, 08 Studeni 2023
Četiri slučaja trovanja pićima

INSPEKCIJA NAREDILA POVLAČENJE POJEDINIH PROIZVODA COCA - COLE

Ilustracija Ilustracija Foto: Marko Todorov / CROPIX


Državni inspektorat (DIRH) privremeno je tvrtki Coca-Cola Hrvatska zabranio stavljanje na tržište i naredio povlačenje suspektnih proizvoda zbog sumnje da pića nakon čijeg je konzumiranja više osoba zatražilo liječniku pomoć nisu sigurna.

"U cilju zaštite javnozdravstvenog interesa i zaštite zdravlja ljudi, odnosno postojanja sumnje da hrana nije sigurna, a u skladu s Zakonom o hrani sanitarna inspekcija je trgovačkom društvu privremeno zabranila stavljanje na tržište i povlačenje suspektnih proizvoda." - istaknuo je Državni inspektorat u priopćenju u srijedu.

Državni inspektorat je izašao na teren nakon pojave sumnji u neispravnost pića Romerquelle i Coca - Cola. Ističu da su izuzeli uzorke suspektnih pića, a inspekciju su obavili i u samom trgovačkom društvu u Zagrebu.

"Inspekcijsko postupanje je u tijeku te odmah po zaprimanju rezultata analiza sanitarna inspekcija poduzet će zakonom propisane mjere te će Državni inspektorat o istome obavijestiti javnost." - ističu u priopćenju.

Navode da su nakon slučaja hospitalizacije osobe koja je konzumirala gazirano piće Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml u Rijeci, inspekciju obavili u ugostiteljskim objektima i kod distributera u Rijeci.

"U sklopu inspekcijskih nadzora uzeta su četiri uzorka, svi marke Romerquelle, koji su na analizi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo." - kažu u priopćenju no dodaju da u inspekcijskim nadzorima u prometu nisu zatekli suspektnu seriju Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml, a koju je konzumirala osoba sa zadobivenim tjelesnim ozljedama.

Nakon novih informacija o ozlijedama prilikom konzumacije gaziranih pića, inspekcija je izašla na teren u Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu gdje je izuzela jedan uzorak Coca - Cola, Original taste, gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće od 500 mililitara, iz samposlužnog aparata te još dva uzorka Coca - Cola od dvije litre, Original taste i Zero iz maloprodajne trgovine.

Uzorci su na analizi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

(Hina)