Četvrtak, 01 Rujan 2022
JESMO LI ZA TALIJANE POSTALI PRESKUPA DESTINACIJA?

Ima li manje talijanskih gostiju ili je to samo dojam?

U Korčuli je zabilježen manji broj dolazaka talijanskih gostiju nego 2019. U Korčuli je zabilježen manji broj dolazaka talijanskih gostiju nego 2019. Foto: Tonći Plazibat / CROPIX
Piše:

Naši susjedi Talijani godinama su među najbrojnijim gostima, posebno u kolovozu jer tijekom svojih praznika, popularnog ferragosta, rado dolaze na hrvatsku obalu. Koliko se to izmijenilo u posljednjih nekoliko godina, odnosno je li se izmijenilo ili je samo dojam da na ulicama čujemo sve manje glasne Talijane?

- Da je Talijana manje primijetili smo još prije covida. Ipak moram reći da ove godine s više punktova dobivamo informacije da se vraćaju i na dubrovačko područje. Financijska kriza koja je proteklih godina pogodila Italiju imala je za posljedicu da su se Talijani radije opredjeljivali za talijansku obalu te za ljetovanje u Grčkoj koja je jeftinija od Hrvatske. Naime, Hvar i Dubrovnik bile su omiljene destinacije Talijana, koje su se u posljednjih nekoliko godina dodatno razvile i unaprijedile ponudu što je dovelo i do povećanja cijena. – govori direktor Turističke zajednice grada Dubrovnika Miro Drašković.

- Kako bismo nastavili s privlačenjem talijanskih turista pripremamo različite akcije s predstavnicom Hrvatske turističke zajednice u Milanu. U prvom redu planiramo organiziranje različitih radionica za agente i turoperatore u Italiji, a kako bismo već za iduću sezonu privukli što više turista iz te zemlje. Osim u Milano, planiramo ići i u Bari, Napulj i Rim. – kazao je Drašković.

Talijane bi prema njegovim riječima mogao privući i novi Pelješki most, jer bi sada mogli lakše dolaziti do Dubrovnika.

- Iako imamo brodsku liniju na relaciji Bari - Dubrovnik, poznato je da Talijani rado koriste i liniju Ancona - Split , odakle su onda svojim vozilima rasprše po cijeloj obali pa i prema jugu. Zato mislim da će most imati veliko značenje u promociji naše destinacije i privlačenju talijanskih turista. – rekao je direktor TZ grada Dubrovnika Miro Drašković.

Talijanskih gostiju u Dubrovniku je ipak više nego prošle godine, a na razini su dolazaka iz 2019. U odnosu na prošlu godinu kada ih je u Dubrovniku do kraja kolovoza evidentirano 9.030 ove godine do 29. kolovoza evidentirano je 24.137 dolazaka talijanskih gostiju, a tek ih sedam više bilo u istom razdoblju 2019. godine.

Iz Turističke zajednice Dubrovačko – neretvanske županije navode kako je prema podacima sustava e-visitor od početka siječnja do 29. kolovoza 2022. godine najviše noćenja talijanskih gostiju nakon Dubrovnika ostvareno na području otoka Korčule, a slična kretanja su bila i prethodnih godina. Iako otok Korčula jest druga destinacija po broju talijanskih gostiju, prema podacima Turističke zajednice grada Korčule evidentan je pad broja turista iz susjedne države. Tako su područje korčulanske turističke zajednice u prvih osam mjeseci ove godine posjetila 1702 talijanska gosta, dok je ih u istom razdoblju 2019. bilo 2519.

- Talijana uglavnom svugdje manje nego 2019. Oni zadnjih godina više ljetuju u Italiji ili preferiraju destinacije koje su nešto financijski povoljnije. – kazala je direktorica TZ Korčula Milijana Borojević, dodajući kako oni kao turistička zajednica s manje od milijun turista ne provode samostalne promidžbene nastupe već putem Turističke zajednice Dubrovačko - neretvanske županije.

Inače, tijekom 2019. godine Dubrovačko - neretvansku županiju je posjetilo 61.519 Talijana, a sličan broj je bio i godinu prije. Očekivano smanjenje broja talijanskih turista evidentirano je u pandemiji, 2020. je bespredmetno i spominjati, a 2021. godine ih je bilo 18.415, a u prvih osam mjeseci ove godine bilo ih 37.064.

„Najveći broj Talijana uobičajeno provodi veći dio svog godišnjeg odmora unutar svoje zemlje. Tokom prethodne dvije pandemijske godine taj se udio povećao, a i ove godine taj je trend nastavljen.” - navode iz Turističke zajednice Dubrovačko – neretvanske županije.

Nadalje ističu kako Turistička zajednica Dubrovačko - neretvanske županije nije imala intenzivnije oglašavanje na talijanskom tržistu.

„S obzirom na limitirana sredstva, ista smo usmjerili na tržišta s kojih imamo veći broj turista tokom cijele godine, a to su Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Nordijske zemlje, Francuska, Poljska, Hrvatska, Španjolska, Austrija, Slovenija i Češka.” - naveli su iz TZ Dubrovačko – neretvanske županije.