Subota, 06 Travanj 2024
PODACI EUROSTATA

HRVATSKI JADRAN REGIJA S NAJVIŠE ONLINE REZERVACIJA APARTMANA

Korčula Korčula Foto: Tonći Plazibat / CROPIX


Jadranska Hrvatska bila je najpopularnija regija u Europskoj uniji za kratkoročni najam smještaja rezerviranog putem online plaftformi u trećem tromjesječju prošle godine, objavio je Eurostat, statistički ured Europske unije.

Preko internetskih platformi u razdoblju od srpnja do rujna 2023. u Jadranskoj Hrvatskoj rezervirano je 23,7 milijuna noćenja. Nakon Jadranske Hrvatske slijedi španjolska regija Andaluzija s 14 milijuna noćenja te francuska regija Provansa-Alpe-Azurna obala s 12,2 milijuna noćenja.

Podaci Eurostata odnose se na NUTS2 regije, administrativne regije u Europskoj uniji koje se koriste za statističke svrhe i najčešće se ne poklapaju sa stvarnim regionalnim ustrojem unutar država članica. Hrvatska je podijeljena na četiri takve regije: Panonsku Hrvatsku, Sjevernu Hrvatsku, Jadransku Hrvatsku i Grad Zagreb.

Postoje tri razine NUTS regija u EU-u: NUTS1 mogu imati između tri i sedam milijuna stanovnika, NUTS2 između 800 tisuća i tri milijuna i NUTS3 između 150 i 800 tisuća.

Među 20 najpopularnijih NUTS2 regija, u trećem tromjesječju prošle godine, šest ih je francuskih, po pet španjolskih i talijanskih, dvije grčke i po jedna hrvatska i portugalska.

Po podacima Eurostata, tijekom 2023. gosti su ostvarili 678,6 milijuna noćenja u smještaju za kratkoročni najam u EU rezerviranom putem Airbnba, Bookinga, Expedia Group ili TripAdvisora. To je za 13,8 posto više nego u prethodnoj 2022. godini.

(Hina)