Srijeda, 17 Svibanj 2023
Najveći promet u ukupnom udjelu u Hrvatskoj očekuju zračne luke Split (32 posto), Zagreb (30 posto) i Dubrovnik (22 posto)

HRVATSKA ĆE OVOG LJETA BITI POVEZANA S 483 AVIOLINIJE

ZL Dubrovnik ZL Dubrovnik Foto: Tonći Plazibat / CROPIX


Prema informacijama koje je Hrvatska turistička zajednica prikupila od hrvatskih zračnih luka, Hrvatska će tijekom ljetnog rasporeda letenja biti povezana s više od 483 jedinstvenih aviolinija.

- Avioprijevoz je iznimno važan u povezivanju Hrvatske sa svijetom, posebice krajnjeg hrvatskog juga s emitivnim tržištima. Daleko bolja prometna povezanost hrvatskih destinacija u odnosu na lani sugerira daljnji oporavak avioprijevoza i odlična je vijest uoči glavnog, ljetnog dijela turističke godine. Veliki broj aviolinija potvrđuje popularnost Hrvatske na turističkoj mapi svijeta i nastavak je pozicioniranja Hrvatske kao aviodestinacije dobro povezane sa inozemnim zračnim lukama. - izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice nadodavši da bi, ako dođe do realizacije svih planiranih linija, to predstavljalo dvoznamenkastu stopu rasta broja zrakoplovnih operacija u odnosu na ljetni red letenja 2022. godine.

Tijekom ljetne sezone letenja planirane su direktne poveznice sa 130 gradova što je desetak više od ljetnog reda letenja za prošlogodišnju sezonu. Najveći broj direktnih zrakoplovnih linija povezivat će Hrvatsku s Njemačkom, Velikom Britanijom, Francuskom, Nizozemskom i Italijom.

Gledajući dostupne podatke i najave najveći broj zračnih operacija očekuju zračne luke Split (32%), Zagreb (30%) i Dubrovnik (22%). Tijekom ljetne sezone letenja planirane su direktne poveznice Hrvatske s 38 država uglavnom iz Europe, dok su poveznice s destinacijama na drugim kontinentima predviđene sa tržišta SAD-a, Kanade, Izraela, Katara i UAE.

Gledano prema aviokompanijama, planirano je kako će na linijama prema Hrvatskoj letjeti 57 različitih zrakoplovnih prijevoznika naspram 50-ak koji su planirali letove tijekom usporedivog razdoblja 2022. godine, a tijekom ljetnog reda letenja najviše operacija planiraju prijevoznici poput Croatia Airlinesa, Ryanaira, Easyjeta, Eurowingsa i Lufthanse. Neki od „novih“ redovnih, niskotarifnih ili čarter prijevoznika u ovoj godini su Aeroitalia, Air Connect, Braathens Airlines, Enter Air, Jettime, Peoples Viennaline, i dr.

JP