Četvrtak, 10 Ožujak 2022
NI CRNO NI BIJELO

Oprosti Zelenskij, ali tako je

Piše:

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij veli jučer kako „Zapad nije učinio ništa”, kaže on, „oprostite, ali tako je”.

Od samog početka ruske invazije na Ukrajinu uz bojišnicu je otvoren i medijski front na kojem Ukrajinci zasad pobjeđuju. Uvjerili su gotovo pa cijeli svijet kako su ruski vojnici nekakve zvijeri koji skoro pa ni ne gađaju vojne ciljeve, nego isključivo civile, bolnice, vrtiće i škole. I naravno – nuklearne elektrane. Sve se predstavlja crno - bijelo, a tako nije. No, svakim medijskim istupom u posljednje vrijeme Zelenskij mnoge koji znaju kako rat izgleda sve više i jače iritira, a barem mi u Hrvatskoj znamo kako rat izgleda.

Naravno, idiotski bi bilo osporavati da se u Ukrajini vodi rat, ali vijesti iz Ukrajine stižu modificirane, falsificirane, neprovjerene i od samo jedne strane – one ukrajinske. Nema čak niti vijesti iz neovisnih izvora, odnosno ima ih jako malo jer je stranim novinarima onemogućen odlazak na prvu crtu bojišnice.

Što bismo mi bili dali '91. da je onoliko stranih novinara, par tisuća, koliko ih je danas u Ukrajini, došlo tada u našu zemlju sa željom da izvještavaju s prve crte bojišnice i agresiji na Hrvatsku? Zašto to novinarima u Ukrajini nije dopušteno?! Zbog njihove sigurnosti ili zbog filtriranja informacija? „Nose se šljemovi, pancirke, 500 kilometara od prve linije”, ogorčeno je zapisao hrvatski ratni fotoreporter Zoran Marinović u svom postu na FB -u iz Ukrajine. Ta rečenica možda i najbolje oslikava propagandu koju vodi Ukrajina.

Ukrajinci takvim pristupom, nekom će zvučati neprimjereno upotrijebiti tu skraćenicu kada je riječ o ratu i ljudskim životima, ali ipak radi se o PR -u, žele osigurati sebi podršku Zapada i status žrtve. Oni žrtve nesumnjivo jesu, žalosno bi uopće bilo i promisliti drukčije u situaciju u kojoj je njihova zemlja napadnuta od strane vanjskog neprijatelja, međutim, u medijskom ratu daleko su od nevinašaca, dapače.

Ukrajinske manipulacije informacijama, koje mnogi zapadni mediji na vlastitu sramotu bez zadrške prenose, jer drugih informacija s izvora nemaju, pokrenula je cijeli proces rasta mržnje prema Rusima kao narodu i to je također jedna vrsta zločina. Rusi diljem svijeta, koji zapravo s napadom na Ukrajinu nemaju ništa i među kojima su i oni koji su pobjegli upravo od Putina, doživljavaju diskriminaciju.

Od toga da se Rusima daju otkazi na poslu preko toga da se bojkotiraju njihovi poslovi, do toga da ih se vrijeđa, prijeti, što je bio slučaj i u Zagrebu, a ako baš hoćete i do toga da im se, po nejasnim kriterijima i još manje jasnom pravu, plijeni imovina, rusko je postalo nepoželjno ponajprije zahvaljujući histeričnim objavama mainstream medija. To je otišlo toliko daleko da nismo imuni na takve pojave ni u Hrvatskoj. Tako je npr. na prekjučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika vijećnica Katarina Doršner (HDZ) pitala gradonačelnika i stranačkog kolegu Mata Frankovića što će biti s imovinom Rusa u Dubrovniku. Eto, bit će joj ćaćina pa da se uopće pita.

Osim toga dosegnuta je i granica ukrajinske medijske manipulacije gdje uistinu samo netko tamo npr. u New Yorku, koji rata nikad vidio nije, može bezrezervno povjerovati u svaku vijest koja dolazi iz te ratom obuhvaćene zemlje.

Dok Rusi navodno na sam Kijev bjesomučno bacaju bombe Zelenskij po ulicama glavnog ukrajinskog grada „baca” selfije. Dok „Kijevljani strepe što donosi noć”, kako se ističe u naslovima po svjetskim medijima, na „live stream” kamerama Majdan svijetli kao Las Vegas. Dok je „u tijeku raketni napad na nuklearnu elektranu u Zaporožju” nitko rakete vidio nije, ali o raketama se izvještava jer su tako rekli, pogađate – Ukrajinci. Niti jedan neovisni izvor nije to mogao potvrditi.

Tko uopće u Hrvatskoj, koja je prošla rat, može pri zdravom razumu povjerovati da tijekom granatiranja netko radi – selfie nasred ulice ili da usred bombardiranja Kijev svijetli kao luna park? Mi, da smo i htjeli svijetliti – nismo imali struje.

Nismo imali ni oružja, a ni pomoć Zapada, dapače, taj isti Zapad uveo nam je embargo na uvoz oružja, ali naši branitelji obranili su našu zemlju, ne ni Amerikanci, ne ni Nijemci, ne ni Britanci, ni Francuzi, nego Hrvati.

S druge strane Zapad je Ukrajini dao oružje i stotine milijuna eura, doveo Rusiju pred ekonomski kolaps i u konačnici pri tome ugrozio i svoje gospodarstvo. Zapad zbog rata u Ukrajini i svog angažmana itekako trpi, trpe povrh svega njegovi građani kojima je standard pao zbog rata u Ukrajini. Istina, što je standard prema ljudskim životima, jedno veliko ništa. A u ljudskim životima i jest stvar, trebaju li Europljani, „Zapadnjaci” ginuti u Ukrajini da zadovolje Zelenskog? Eto, da on reče, kako je „Zapad nešto učinio”.

Oprosti Zelenskij, ali tako je.