Petak, 08 Travanj 2022
SVEUČILIŠTE U ZAGREBU:

Na miran način riješit će pitanje benediktinskog samostana

Benediktinski samostan na Lokrumu Benediktinski samostan na Lokrumu Foto: Davor Mladošić
Piše:

Sveučilište u Zagrebu ima s Gradom Dubrovnikom iznimno dobre odnose te je namjera Sveučilišta bila i jest na mirni način urediti otvorena pitanja glede korištenja nekretnina. - komentirali su sa zagrebačkog Sveučilišta za Južni odluku dubrovačkog Gradskog vijeća o jednostranom raskidu ugovora o ustupanju na korištenje benediktinskog samostana i Maksimilijanovog ljetnikovca na otoku Lokrumu.

Ugovor je, podsjetimo, sklopljen u svibnju 1991. godine između Općine Dubrovnik, Zavoda za obnovu Dubrovnika, Rezervata Lokrum iz Dubrovnika i Sveučilišta u Zagrebu. Dubrovačko Gradsko vijeće nedavno ga je raskinulo na zahtjev Javne ustanove Rezervat Lokrum, jedinog vlasnika benediktinskog samostana i Maksimilijanovog ljetnikovca, a koja planira 100 milijuna kuna vrijednu obnovu tih neprocjenjivih kulturno povijesnih znamenitosti.

Sa zagrebačkog Sveučilišta napominju da do realizacije ugovora nije došlo zbog Domovinskog rata.

- Rekonstrukcija i adaptacija samostana započeta je tijekom 1991. godine, ali je prekinuta i obustavljena zbog početka Domovinskog rata. Tijekom rata granatiranjem su oštećene zgrade samostana i dio koji je bio u rekonstrukciji. Sveučilište u Zagrebu je u svrhu sanacije i obnove samostana uložilo znatna sredstva. – naveli su sa Sveučilišta u Zagrebu za Južni.