Srijeda, 30 Ožujak 2022
KAZNENA PRIJAVA PROTIV ODGOVORNIH U GRADU PLOČE ZBOG NATJEČAJA ZA ZAKUP POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

Krstičević: Ako su se ti šarlatani odlučili na prijavu onda ćemo mi njih prijaviti za lažno prijavljivanje

Gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević Gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević Foto: Davor Mladošić
Piše:

Vijećnik u Gradskom vijeću Grada Ploča, ujedno i županijski vijećnik Zdenko Mateljak (HSS) podnio je Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu zbog zloupotrebe položaja i ovlasti te nezakonitog pogodovanja protiv odgovornih i rukovodećih osoba u tijelima Grada Ploča. Kaznena prijava, koju je na znanje poslao i Ministarstvu poljoprivrede, prema njegovim riječima, vezana je uz natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu kojeg je raspisala pločanska gradska vlast.

Mateljak spornim drži što natječaj ne sadrži stavku o postojanju višegodišnjih nasada na raspisanim parcelama i smatra da se time dovode u zabludu ne samo osobe koje bi aplicirale na natječaj već i one koje godinama obrađuju i koriste te površine, često i temeljem zakonitih nagodbi s nadležnim tijelima, prije svega Državnim odvjetništvom. Tvrdi kako su u natječaju pojedine površine označene kao oranice iako je u naravi riječ o višegodišnjim nasadima mandarina.

Pločanski gradonačelnik Mišo Krstičević (SDP) je rekao kako gradska uprava službeno nije upoznata s prijavom.

- Ako su se ti šarlatani odlučili na prijavu onda ćemo mi njih prijaviti za lažno prijavljivanje jer smo sve, sviđalo se nekima ili ne, radili po zakonu. Oni svojim marifetlucima žele zaštiti kriminal. – kazao je Krstičević, pitajući se znaju li podnositelji kaznene prijave tko je uopće odgovaran u ovom slučaju.

- Prozivaju odgovorne u Gradu Pločama, a izgleda da ne znaju da je za raspisivanje natječaja nadležno pločansko Gradsko vijeće, dodaje gradonačelnik, čudeći se, kaže, vijećniku Mateljaku koji je u dva mandata bio i zamjenik gradonačelnika.

Ističući nadalje kako po pitanju poljoprivrednog zemljišta ništa nije napravljeno od '90. - tih godina gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević je rekao da želi zaustaviti agrokriminal „pred kojim Državno odvjetništvo i Ministarstvo poljoprivrede godinama zatvaraju oči“.

- Postoje određeni ljudi koji su agresivnim pristupom, bez ikakvih ugovora, uzeli državnu zemlju i dali je drugima u zakup, pa im sad ne odgovara što gradska uprava želi uvesti red i prijete kaznenim prijavama. - rekao je Krstičević.

- Sve smo napravili kako bi se na natječaj za zakup državnog zemljišta javili poljoprivrednici koji će uistinu obrađivati zemlju i poljoprivrednu djelatnost staviti u bolji i konkurentniji položaj jer osim državnim poticaja, sada će im na raspolaganju biti i europski izvori financiranja, što prije nije bio slučaj. Ti neki kojima paše kaubojština i nesređeno stanje pokušavaju poništiti proces koji je došao do samog kraja traže greške u natječaju za čiju smo pripremu uložili puno posla i truda. Njihovi eksponenti u politici i interpersonalno ortaštvo od toga sada prave slučaj. – rekao je gradonačelnik Ploča, dodajući kako odluke gradske uprave ne ovise o nečijoj dobroj volji, nego o zakonu.

Krstičević promašenima drži Mateljakove teze da su u natječaju za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta parcele na kojima su zasađeni višegodišnji trajni nasadi označene kao oranice čime se dovodi u zabludu moguće zakupoprimce.

- Svi zainteresirani poljoprivrednici su tijekom javnog uvida imali mogućnost vidjeti kulture i načine korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta. Oni koji su imali primjedbe dostavili su ih u pisanom obliku na način da su pisali na kojim se katastarskim česticama nalaze trajni nasadi, što je i uvršteno u Program na kojeg je Ministarstvo poljoprivrede dalo suglasnost. – pojasnio je Krstičević.