Nedjelja, 25 Rujan 2022
U MASKU UGRADILI SENZOR

Kinezi razvili masku koja upozorava na prisutnost virusa COVID – 19 i gripe

Ilustracija Ilustracija Foto: Mario / Pixabay


Kineski istraživači razvili su masku koja korisnike upozorava na izloženost COVID – u 19 ili gripi, piše euronews. Senzor ugrađen u masku uspio je detektirati viruse COVID-19, H5N1 i H1N1 u zraku u roku 10 minuta i poslati obavijesti uređaju, navodi se u studiji koju je vodilo šest znanstvenika sa Sveučilišta Tongji u Šangaju. Rezultati su objavljeni u znanstvenom časopisu Matter.

Novi uređaj, koji se nalazi izvan maske i ima punjivu litijevu bateriju, testiran je prskanjem patogena po njemu u zatvorenom prostoru. Simuliran je vjerojatni scenarij u kojem netko govori ili kašlje. Senzori su reagirali već i na tekućinu u višestruko manjoj od količine proizvedene kihanjem, šaljući upozorenja bežičnim uređajima poput telefona.

- Prethodna istraživanja pokazala su da maske smanjuju širenje virusa. Zato smo željeli napraviti masku koja korisnika upozorava na prisutnost virusa u zraku. - kazao je Yin Fang sa šangajskog sveučilišta i jedan od autora studije.

Istraživači kažu da je uređaj najbolje koristiti u zatvorenim prostorima gdje je rizik od zaraze visok. Rade na tome da se skrati vrijeme detekcije te na osjetljivosti uređaja koji se po potrebi može konfigurirati za različite viruse.

(Hina)