Ponedjeljak, 24 Siječanj 2022
SVE JE U SKLADU SA ZAKONOM, KAŽE MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA

Božinović komentirao slučaj „pokvarna jaja”

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović Foto: Admir Buljubašić/Hina


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako je u slučaju privođenja zbog komentara o premijeru Andreju Plenkoviću na Facebooku postupano u skladu sa zakonom, poručio je da policija ne prima nikakve političke naloge te dok je on ministar sigurno ih neće primati.

- Policija je postupala i postupa u skladu sa zakonom, ne prima nikakve naloge i dok sam ja ministar i dok je ova vlada sigurno neće dobivati političke naloge. - izjavio je Božinović novinarima u ponedjeljak referirajući se na slučaj privođenja 71 -godišnjaka koji je na facebooku napisao da premijera Andreja Plenkovića "treba dočekati pokvarenim jajima" kad dođe u Zadar.

Božinović je rekao i kako dnevno u Hrvatskoj, kada je riječ o javnom redu i miru, ima više od 50 prijava istaknuvši kako su tu policijski službenici samostalni.
- Na temelju svih raspoloživih spoznaja oni odlučuju o tome hoće li pokrenuti kriminalističko istraživanje, a kako će ono rezultirati - policija nije ta koja sudi. Odluku o njihovom prijedlogu će donijeti sud. - poručio je.

Upitan je li policija trebala postupati u ovom slučaju, uzvratio je kako se "postupa uvijek kada policija procijeni da je stečen dovoljan supstrat nekakvih indicija i dokaza s kojima može ići pred nadležni sud".

- Dopustimo da policija radi svoj posao na temelju zakona i na temelju iskustva policijskih službenika. To će se vrlo brzo vidjeti ukoliko sud brzo donese odluku po tome. - rekao je ponovivši kako će o svim elementima te prijave odlučiti nadležni sud.

- Ovo je pravna država. Nikome se u ovoj državi neće dogoditi ništa ukoliko za to ne postoje valjani dokazi. - istaknuo je Božinović. Pojasnio je i kako ti ljudi nisu uhapšeni, već su privedeni na kriminalističko istraživanje što je jedan od standardnih postupaka kako rade sve policije.

Poručio je i kako se građani ne moraju bojati ničega u Hrvatskoj, koja je po svim statistikama jedna od najsigurnijih i ako ne najsigurnija zemalja u EU.

Ministar unutarnjih poslova istaknuo je i kako premijer Andrej Plenković niti bilo tko iz politike nije na bilo koji način involviran u to kako će policija postupati.

Upitan smije li se političare kritizirati odgovorio je: "Apsolutno!".

Policijska uprava zadarska ranije danas izvijestila je kako je provela kriminalističko istraživanje nad 71 -godišnjakom i 49 -godišnjakom koji su ispod članka na zadarskom portalu o najavi posjeta predsjednika Vlade "objavili komentare uvredljivog i omalovažavajućeg sadržaja". Nakon provedenog istraživanja, obojica su 21. siječnja, u popodnevnim satima, uz optužni prijedlog, prepraćeni na prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru. U priopćenju su odbacili "teze u javnosti koje aludiraju na to da je premijer uključen postupanje policije".

(Hina)