Subota, 11 Prosinac 2021
TJEDNI RAZGOVOR: VALENTIN DUJMOVIĆ

HNS će u Dubrovniku prije izbora imenovati povjerenika

Valentin Dujmović Valentin Dujmović Fotografija iz osobne arhive
Piše:

Valentin Dujmović čelnik je, predsjednik HNS -a Dubrovačko – neretvanske županije i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, a u Tjednom razgovoru Južnog s njim smo pričali o unutarstranačkim izborima u HNS -u koji su se očekivali, ali se još nisu dogodili. Dok su primjerice HDZ i SDP već održali unutarstranačke izbore koji obično slijede nakon onih „pravih”, u županijskom HNS -u oni još nisu niti zakazani. Zašto, Dujmović na to pitanje odgovara:

- Rok za izbore u našoj je stranici dosta fleksibilan. Nismo radili pritisak na podružnice s obzirom da imamo uistinu dovoljno vremena ispred nas do sljedećih izbora. S obzirom da su sljedeći izbori na nacionalnoj razini tek za tri godine, a lokalni još iza toga, nije bilo potrebe za žurbom. Prošli izborni ciklus se posložilo tako da smo u kratkom roku imali nekoliko različitih izbora za redom i sad imamo tu pauzu i nemamo razloga žuriti sa unutarstranačkim što ne znači da se oni u narednih tri - četiri mjeseca neće provesti. Plan je završiti tu priču u našoj županijskoj organizaciji do proljeća. Dakle, odraditi ih zapravo u miru i uz dobre pripreme. Neke se podružnice već pripremaju, neke će uskoro početi, kad oni odrade svoje počinju pripreme za izbore na županijskoj razini. - kazao je Valentin Dujmović.

Hoćete li se ponovo kandidirati za predsjednika HNS -a Županije dubrovačko – neretvanske?
- S obzirom da smo mi polučili jednak rezlutat kao i na izborima prije četiri i pol godine te smo zadržali broj od dva vijećnika u Županijskoj skupštini, dakle, koliko smo imali i na izborima 2017. godine, smatram taj rezultat dobrim i iz tog razloga ću se ponovo kandidirati za predsjednika.

S druge strane rezultati u Dubrovniku su bili iznimno loši, HNS je ostao bez vijećničkog mandata...
- U Dubrovniku su bili rezultati lošiji nego prije četiri godine, i tu ćemo se posložiti u narednih nekoliko mjeseci, a kako sad stvari stoje prvo ćemo imenovati povjerenika tako da podružnica može funkcionirati, a iza tog, u nekom razumnom roku provest ćemo i izbore i dobiti novog predsjednika.

Zašto ćete prvo ići s imenovanjem povjernika?
- Mislim da dubrovačka podružnica još nije spremna za izbore i to će biti razlog zašto ću ja predložiti predsjedništvu stranke da imenuje povjerenika. Razlog je čisto pragmatičan, želim podružnici dati dovoljno vremena da se konsolidira, a s druge strane kako u narednom periodu, što sam već rekao, nemamo izbora, onda to ne predstavlja neki problem. Mislim da je to dobar način da dobijemo kvalitetnog predsjednika.

Znači li to da se aktualna predsjednica Nataša Gabričević neće ponovo kandidirati?
- Ne znam hoće li se kandidirati, mi naravno imamo redovnu komunikaciju, ali ja ne mogu odgovoriti na to pitanje. On je odradila prošle izbore najbolje što je mogla, a moj je osobni stav da bi podružnicu trebao preuzeti netko drugi, ne zato što ona nije dobra, već zato što nismo imali rezultat koji smo očekivali. Nas dvoje smo o tome razgovarali i ona također u tom smjeru razmišlja.

S obzirom da na nacionalnoj razini HNS daje podršku HDZ -u, u kakvim ste odnosima u Županiji dubrovačko – neretvanskoj?
- Nemamo nekog posebnog odnosa s HDZ -om, kao ni sa SDP -om, niti s nekom drugom strankom, odnosi se kristaliziraju kad se događaju neki izbori, sa svoje osobne pozicije, dakle kao zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, mogu reći da surađujem uspješno sa svim načelnicima u našoj županiji, bez obzira iz koje stranke su oni i pomažem koliko mogu i koliko je to u mojoj moći i nadležnosti.

Jeste li ipak dosta zbunili vlastite birače koalicijom s HDZ -om. Mislite li dans da je to bilo loše za HNS?
- Kad gledam na tu koaliciju s odmakom, kroz ljude iz HNS -a koji su preuzeli odgovornost na određenim pozicijama, poput Blaženke Divjak, koji su učinili jako puno i značajne stvari za zajednicu, jesu li birači na lokalnim izborima birali ovako ili onako mislim da to ne možemo gledati kroz odnos s HDZ - on na nacionalnoj razini. Birači su gledali posebeno svatko u svojoj sredini prvenstveno kakve smo kandidate imali. Npr. u Dubrovniku je HNS odlučio podržati za gradonačelnika Andra Vlahušića, iako je izašao iz stranke, ali birači ga prvenstveno nisu prepoznali kao nekoga kjoga bi u tom trenutku podržali na čelu Grada Dubrovnika. Dobar kandidat nikad nije imao previše veze sa strankom, posebno kandidati manjih stranaka koje iza sebe nemaju mašineriju kakvu imaju HDZ i SDP, a kakvu je imao svojedobno i HNS, a imat ćemo opet, vratiti ćemo se na tu razinu. Uglavnom, ono što želim reći jest da je kod manjih stranaka bitno ime, je li kandidat prepoznat kod ljudi. Dobar je primjer Stjepan Mesić koji je s dva posto početne podrške u anketama na kraju pobijedio. Imamo puno primjera takvih na lokalnim izborima po Hrvatskoj i neke koalicije na drugim razinama ne utječu previše na to.