Četvrtak, 23 Prosinac 2021
MUZEJ PODIGAO TENZIJE U SMOKVICI, TOMAŠIĆ NIJE ŽELIO KOMENTIRATI NAVODE HDZ -A

HDZ Smokvica: Uskraćena su EU sredstva, upitno je hoće li Općina moći vratiti kredit za Muzej zlata i srebra

Muzej zlata i srebra u Smokvici Muzej zlata i srebra u Smokvici Foto: DNŽ
Piše:

Nakon jučerašnje sjednice Općinskog vijeća Općine Smokvica iz tamošnjeg HDZ -a tvrde kako ih načelnik Kuzma Tomašić (SDP) pokušava obmanuti pričom da će milijun i pol planiranih kuna u prihodovnoj strani proračuna, iz projekta izgradnje Muzeja zlata i srebra, na općinski račun „sjesti” nakon što muzej dobije sve dozvole.

Iz smokviškog HDZ -a navode kako je Tomašić spomenutih milijun i pol kuna planirao uprihodovati još u prvoj polovici ove godine. Riječ je inače o iznosu koji je Općina trebala dobiti iz nepovratnih sredstava Europske unije za izgradnju Muzeja zlata i srebra, a koji je dio većeg projekta „Putovima prošlosti”. Taj projekt provodi Dubrovačko – neretvanska županija te u osnovi i financiranje Muzeja zlata i srebra iz EU fondova ide preko županije za što je i potpisan sporazum Općine i Županije.

Općina Smokvica treba ponovo ishoditi izmijenjenu građevinsku dozvolu, govore smokviški HDZ -ovci navodeći kako se pribojavaju da ta dokumentacija neće biti dobra te da u konačnici SAFU ne uskrati sva sredstva. Tako bi Općina Smokvica, tvrde u HDZ -u, morala vratiti sav dosad uplaćeni iznos od oko 3,7 milijuna kuna.

Zbog problema u provedbi projekta župan Nikola Dobroslavić nedavno je Općini Smokvica zaprijetio i ovrhom, odnosno aktiviranjem zadužnice o čemu je Južni već pisao, a načelnik Kuzma Tomašić tada je za Južni kazao kako bi njegove riječi nakon županovih istupa bile gašenje vatre benzinom.

Jednako tako načelnik Općine Smokvica Kuzma Tomašić nije želio danas komentirati niti priopćenje HDZ -a nakon sjednice Općinskog vijeća.

„Neka samo pišu”, naveo je Tomašić.

No, što su to, osim već spomenutog iz tamošnjeg HDZ -a napisali...

„Njegovu priču - da će ti novci doći u općinski proračun kada Općina uskoro dobije građevinsku dozvolu na izgrađeni Muzej zlata i srebra Smokvice (nažalost po općinske financije) je demantirala odluka SAFU -a (Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije) koja je ujedno i tijelo kontrole i koje je zbog nepravilnosti u postupanju Općine Smokvica u provedbi izmjena elemenata ugovora ili dokumentacije o nabavi suprotnih relevantnim pravilima, odredilo korekciju od 25 posto na cjelokupni iznos ugovora o nabavi koji je iznosio 5,07 milijuna kuna, tj. korekciju u iznosu od 1,27 milijuna kuna s PDV-om.” - navode iz HDZ -a.

Pojednostavljeno rečeno, HDZ -ovci navode kako Općina neće dobiti 1,27 milijuna kuna koje je SAFU uskratio zbog nepravilnosti, a koje su dio od spomenutih planiranih milijun i pol kuna u ovogodišnjem proračunu.

„Budući da Općini još nisu bila isplaćena sva odobrena novčana sredstva za izgradnju Muzeja, s obzirom na donesenu odluku, istoj za spomenuti iznos više i neće biti isplaćena. A pošto je Općina za izgradnju Muzeja bila podigla kredit u iznosu od 5,4 milijuna kuna upitno je kako će uspjeti pronaći potrebna novčana sredstva za vraćanje kredita kojega je mogla komotno vratiti s refundiranim sredstvima iz EU -a. Ono što posebno zabrinjava je činjenica da je tu Odluku SAFU dostavio Općini Smokvica još u srpnju 2021. godine i da Općinski načelnik nije smatrao za potrebno o njoj upoznati Općinsko vijeće, kao što nije niti riječi prozborio nakon što mu je ta odluka na sjednici Vijeća spomenuta.” - navode u priopćenju iz smokviškog HDZ -a.

„Vijećnici HDZ-a su (zbog ozbiljne financijeske situacije u kojoj se Općina našla nakon donošenja spomenute odluke SAFU-a) najavili predsjednici Općinskog vijeća gospođi Jakici Tomašić podnošenje zahtjeva za sazivanje izvanredne sjednice Općinskog vijeća sa zahtjevom da Općinski načelnik i stručne službe Općinske uprave izvijeste Općinsko vijeće o cjelokupnoj problematici, osobito financijskoj, u svezi projekta izgradnje Muzeja zlata i srebra Smokvice. Znakovito je da o toj investiciji, koja je u Općini bila najveća u protekle 4 i pol godine nikada dosad Općinsko vijeće nije bilo izvješćivano.” - naveli su također iz HDZ -a.

Projekt izgradnje Muzeja zlata i srebra Smokvica pokrenuo je inače još bivši načelnik Lenko Salečić (HDZ), danas općinski vijećnik, a nakon što je 2017. Kuzma Tomašić (SDP) preuzeo vlast, provedba projekta je započela 2018. Muzej je izgrađen, ali, govor iz smokviškog HDZ -a, nije dobio uporabnu dozvolu jer se odstupilo od prvobitne građevinske dozvole te je sada potrebno uskladiti svu dokumentaciju zbog čega je uostalom SAFU i uskratio dio sredstava.

Općina Smokvica tako sada treba ponovo ishoditi izmijenjenu građevinsku dozvolu, govore smokviški HDZ -ovci navodeći kako se pribojavaju da ta dokumentacija neće biti dobra te da u konačnici SAFU ne uskrati sva sredstva. Tako bi Općina Smokvica, tvrde u HDZ -u, morala vratiti sav dosad uplaćeni iznos od oko 3,7 milijuna kuna. Inače, Općina Smokvica je Županiji, preko koje se realizira projekt, odnosno županija Općini prosljeđuje EU novac, izdala zadužnice na cjelokupni iznos investicije.