Subota, 18 Studeni 2023
Bivši gradonačelnik Korčule nije žalio gradskih novaca, a izgleda da je posebno slab bio na skupu elektroniku

GRADONAČELNICA KORČULE NE ZNA GDJE JE SKUPOCJENA ELEKTRONIČKA OPREMA KOJU JE NA RAČUN GRADA KUPIO FABRIS

Andrija Fabris i Nika Silić Maroević Andrija Fabris i Nika Silić Maroević Ilustracija JP / fotografija Nike Silić Maroević: Nikola Vilić / CROPIX; fotografija Andrije Fabrisa: JP
Piše:

Iako Andrija Fabris već dvije i pol godine nije gradonačelnik Grada Korčule, tek je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća šira javnost saznala u kakvom je stanju ostavio gradsku blagajnu, ali i koliko je trošio, a izgleda da je bio posebno slab na skupu računalnu opremu. Gdje sad ta oprema, nakon vijećničkog pitanja Silvana Kapora (Most) aktualna gradonačelnica Nika Silić Maroević poput preplašene srne plaho je rekla da - ne zna, a nije se pozvanim da to objasni izgleda osjećao ni Andrija Fabris.

Postavljajući vijećničko pitanje Silvano Kapor (Most) prvo se dotaknuo proračuna za koji je kazao da je još za mandata gradonačelnika Vinka Kapeline, bio u plusu.

- Proračun je 2015. bio u plusu, čak i u trenutku dok je Gradom, nažalost, upravljao Vinko Kapelina, a 2021. u trenutku smjene tadašnjeg gradonačelnika Andrije Fabrisa Grad Korčula ostao je zadužen preko 20 milijuna kuna te se i dalje bori i muči s tom zaduženošću. - kazao je Kapor, podsjetivši na „popularne” poteze bivšeg gradonačelnika.

- Svojevremeno je tadašnji gradonačelnik Andrija Fabris u svom stilu, između ostaloga, 2019. podigao najam javnih površina za preko 100 posto, što je tada bio šok za sve obrtnike i poduzetnike, ali kako je kod njih strah bio jači, skontali su da je bolje šutati nego mu se zamjerati. - rekao je Kapor.

- Danas vidim gdje je taj novac poreznih obveznika pametno utrošen. Dakle, kupljen je „passat” kojim je napravljeno preko 200 tisuća kilometara, a gdje su tek gume i gorivo. - kazao je.

- Andrija Fabris kupio je laptop Lenovo za 17 tisuća kuna. Kupio je i Apple MacBook od preko 17 tisuća kuna. - rekao je Kapor.

Inače riječ izgleda o Lenovu PC-u kojim je ta kompanija parirala jednako skupocjenim iMac proizvodima, a ne kako je kazao Kapor laptopu iako to ne mijenja puno na stvari. Južni je naime došao i u posjed konto kartice na kojoj su navedeni ti uređaji.

konto kartica racunalnaoprema korcula 181123 min

Prema Kaporovu izračunu, ni Fabrisovi trškovi reprezentacije nisu bili mali.

- Na reprezentaciju, za ručkove, večere, vina poklone i ostalo 2017. potrošio je 95 tisuća kuna, 2018. je potrošio 176 tisuća kuna, a 2019. potrošio je 126 tisuća kuna. Dakle, u tri je godine na te stvari potrošio oko 400 tisuća kuna. Naravno, bilo je tu i stranačkih večerica o trošku poreznih obveznika. Potrošnju goriva neću ni spominjat, ali ispada kao da se vozio ruskom samohotkom. - rekao je Kapor i nastavio:

- Dnevnice, putni troškovi, smještaj 2016. iznosili su 44 tisuće kuna, 2017. bili su 54 tisuće kuna dok je 2018. potrošio 48 tisuće, a 2019. je taj iznos bio 50 tisuća kuna. - rekao je Kapor te objasnio zašto je nakon što već dvije i pol godine nije gradonačelnik važan Fabrisov troškovnik:

- Ovo sve navodim da se vidi kako se upravljalo novcima poreznih obveznika. Bilo bi dobro usporediti ove troškove s neki gradom na razini Grada Korčule. Bila bi to jako interesantna usporedba. - zaključio je Kapor.

Nakon što je istaknuo kako je Grad prodao „passata”, gradonačelnicu Niku Silić Maroević pitao je gdje su elektronički uređaji koje je kupio Fabris.

- Što ste napravili s uređajima koji su koštali po 17 tisuća kuna i smatrate li da je ovakvo trošenje novca poreznih obveznika u skladu s nekakvim dosadašnjim užancama? - pitao je Kapor.

Iako je njegovo pitanje bilo posve jasno, gradonačelnica Silić Maroević istaknula je kako nije sigurna što ju je Kapor točno pitao.

- Prodali smo auto jer nisam smatrala da mi treba i da je adekvatan za moje potrebe. Smatram da je vrijeme crnih limuzina završilo. Ja se prema takvim stvarima skromnije odnosim. - rekla je Silić Maroević, koja ne zna gdje su skupi uređaji koje je kupio Fabris.

- Ovaj čas ne znam, ne znam gdje je to. Teško mi je ovako sad iz vedra neba odgovoriti na ovo vaše pitanje. - rekla je Silić Maroević, plaho dodavši još jednom „ne znam”.

No, aktualna gradonačelnica trebala bi itekako znati gdje je skupa elektronička oprema koji su kupljeni gradskim novcima, posebno ako se uzme u obzir da je nakon izbora i smjene vlasti u Gradu Korčuli valjda obavljena primopredaja.