Utorak, 05 Travanj 2022
TURIZAM ĆE SE RAZVIJATI, ALI U PLOČAMA NE ŽELE GRLOM U JAGODE PA SU I ODBILI NEKOLIKO STRATEGIJA RAZVOJA

Grad na moru skoro pa bez turizma

Ploče Ploče Foto: Martin Burić
Piše:

Pločansko područje još uvijek nema upotpunjenu strategiju turističkog razvoja, no planovi i idejna rješenja se kreću prema sportskom turizmu u prvom redu cikloturizmu te obogaćivanju gastro ponude.

- U društvu obično vlada raspoloženje i mišljenje da turizam treba poticati i kako se radi o „fensi – šmensi“ djelatnosti, iako to nekad odudara od istine. Turizam treba poticati na način da se pazi na određene stvari, a to je održavanje identiteta koji se ne bi smio previše turistički eksploatirati. Bitno je provoditi održivi turizam, bez lošeg utjecaja na okoliš.- rekao je pločanski gradonačelnik Mišo Krstičević govoreći o planovima turističkog razvoja tog kraja.

Prema njegovim riječima, turističku ponudu bi trebalo razvijati upravo na specifičnostima kojima obiluje neretvanski kraj i kojih je dovoljno za razvoj zanimljivog turističkog proizvoda.

- Ploče su prirodno bogat kraj jer s jedne strane imamo Baćinska jezera, koja spadaju u kategoriju planinskih jezera s velikim turističkim potencijom. Druga stvar je netaknuti dio obale, jer samo od Gradca do Ploča magistralna cesta nije prošla uz obalu. Ostala je netaknuta obala i toga nema nigdje na Jadranu. Imamo deltu Neretve i pješčanu plažu na samom ušću. Tu je veliki potencijal za sportski turizam u smislu sportova na vodi. – kazao je Krstičević, dodajući kako s Opuzenom i Vrgorcem razvijaju i dvije biciklističke rute koje se mogu spojiti.

Krstičević je rekao i kako je gradska uprava radila na razvoju strategije o razvoju te da su odbili više ponuđenih strategija, želeći dobiti što bolji i kvalitetniji razvojni dokument.

- Došli smo do zaključka da je možda najbolje da sami odredimo neke stvari pa da ih onda stručnjaci ciljno razrađuju. Bitan nam je cikloturizam i objedinjavanje određenih smještajnih kapaciteta a što bi bilo obogaćeno gastro i sportskom ponudom. Primjerice želimo povezati polje, jezero i primorje u jednu cikloturističku destinaciju, koja će dodatno biti obogaćena smještajnim kapacitetima i gastro ponudom. – rekao je Mišo Krstičević, dodajući kako je izrada projektne dokumentacije zadnji korak prije konačne izgradnje turističke infrastrukture.

Inače, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Ploča usvojen je Urbanistički plan uređenja zone ugostiteljsko – turističke namjene Ušće T3 u Pločama, pa sad slijedi izrada projektne dokumentacije.

U sadašnjoj situaciji Ploče se ne mogu pohvaliti nekim turističkim rezultatima pa je tako lani evidentirano 6.656 dolazaka i 45.959 noćenja, dok je 2019. godine bilo 8.003 dolazaka i 50.558 noćenja