Ponedjeljak, 04 Prosinac 2023
Nije dovoljno glumiti „tough guy-a”, treba se takvim i pokazati djelima

GLAĐENJE BRADE I IMIDŽA

Mišo Krstičević Mišo Krstičević Foto: Duje Klarić / CROPIX
Piše:

Gradsko vijeće u Pločama nedavno je dobilo novu predsjednicu. Pločama vlada SDP pa je i nova predsjednica Marina Gradac sukladno tome iz SDP-a, a zamijenila je stranačkog kolegu Aleksandra Ostojića. Promjene na čelu Gradskog vijeća usred mandata nisu baš česte, uslijede obično zbog, reklo bi se, nepredviđenih okolnosti, a donedavni predsjednik pločanskog gradskog vijeća Aleksandar Ostojić svakako nije predvidio ni planirao da će biti uhićen s drogom, crystal methom, pa je bio zapravo primoran dati ostavku.

Uhićen pa pušten, jer količina droga bila je, kako ono kažu, „za osobnu upotrebu”, sasvim svejedno, iako će se Ostojić navodno žaliti, valjda kada mu dođe prekršajni nalog, ovaj istaknuti pločanski SDP-ovac imao je doticaj s kriminalom iako, prema našim zakonima, nije počinio kriminalno, odnosno kazneno, već eto samo prekršajno djelo. Jbga, eto u Hrvatskoj nije kriminal kupovati drogu od kriminalca, a da Ostojić nabavi crystal meth, s kriminalcem ili kriminalcima trebao je imati doticaj. Osim eto ako nije sam proizvodio crsytal meth.

Apsurdni hrvatski zakoni njeguju inače kulturu opijanja i drogiranja, a izgleda da se tome prilagodio i gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, jer ispada da je sve ovo s Ostojićem za njega bilo – normalno.

Naime, Krstičevićeva reakcija na događaje s Ostojićem ne da je bila (pre)blaga nego je u biti u potpunosti izostala. Da nije kontaktiran od strane medija, a za Južni je tada izjavio tek kako ga je „Ostojić informirao o razlozima ostavke” i da „smatra da je odluka koju je donio jedina ispravna”, inače rječiti gradonačelnik Ploča ne bi o ovom ništa komentirao, ako se ono što je rekao uopće nekim komentarom može nazvati.

Prošlo je već dosta vremena da Mišo Krstičević smisli i da neko suvislo priopćenje oko svega, no – nula, zero, ništa, izjela konja trava, sve ćemo pomesti pod tepih, misli valjda pločanski gradonačelnik koji je ujedno i predsjednik županijskog SDP-a, ali i član te stranke s vrlo visokim ambicijama.

Kad netko ima političke ambicije, a Mišo Krstičević ih itekako ima, onda od problema ne smije bježati. Kao gradonačelnik Ploča, Krstičević je morao barem osuditi to što mu je jedan od prvih suradnika uhićen s drogom, i to ne s nekakvom travom, već opasnom drogom koja vrlo brzo izaziva ovisnost. Kao predsjednik SDP-a Dubrovačko - neretvanske županije Krstičević je također trebao reagirati i Ostojića, ovisno što mu statut SDP-a omogućava, a on to valjda bolje zna od nas, barem simbolično prekoriti i o tome obavijestiti javnost.

Ništa od toga Mišo Krstičević nije uradio, on eto smatra da je Ostojićeva droga njegova osobna stvar. E pa nije. Bila bi njegova osobna i stvar pravosuđa da Ostojić nije bio predsjednik Gradskog vijeća, ovako je javna, jer Pločani s razlogom imaju pravo izraziti sumnju je li Aleksandar Ostojić, koji je naravno bio i gradski vijećnik, sudjelovao u donošenju odluka – nadrogiran.

Olako je Krstičević prešao preko cijelog slučaja, možda mu je osobno bilo teško, ali to javno nije pokazao, a baš to, javno pokazivanje slabosti, bila bi odlika čovjeka koji, osim što želi, ujedno i može ostvariti visoke političke ambicije. Ovako, Mišo Krstičević odaje dojam samo još jednog političara koji probleme svugdje vidi, a svoje ne rješava, jer Ostojićev problem s drogom, kako je već spomenuto, nije samo Ostojićev, problem je to i grada Ploča i SDP-a.

Nije ovo prvi put da Krstičević kao vodeći SDP-ovac na jugu nije reagirao primjereno događajima. Bio je on poprilično blag i u izjavama nakon što je kandidat za gradonačelnika SDP-a u Dubrovniku Ivan Tropan optužen da je pokrao vlastite radnike.

Ako bi u SDP-u, kad već nisu na drogu, na nešto trebali biti osjetljivi, onda su to prava radnika, ali SDP-ovcima je to inače već godinama nepoznat pojam u praksi, zato ta stranka danas i jest tu gdje jest. Krstičević svojim izjavama, govorima, intervjuima odaje dojam čovjeka koji, za razliku od mnogih iz vrha SDP-a, o tome misli i može mijenjati politiku SDP-a, voli on glumiti i frajera, „tough guy-a”, no s riječi treba preći na djela, a osim sadnje česmina, glađenja brade i imidža, konkretna politička djela i čvrstina vođe kod Miše Krstičevića zasad izostaju.