Subota, 10 Rujan 2022
DRUGI NASLOV PRVAKA ZA „BARAKUDE”

FOTO / Hrvatska je prvak Europe u vaterpolu

FOTO / Hrvatska je prvak Europe u vaterpolu Foto: Tom Dubravec, Vladimir Dugandžić / CROPIX


Hrvatski vaterpolisti osvojili su naslov europskih prvaka pobjedom u finalu u Splitu nad Mađarskom 10:9 (3:3, 1:0, 4:4, 2:2).

Po tri gola za Hrvatsku postigli su Rino Burić i Konstantin Harkov, dva je dodao Jerko Marinić Kragić, a po jedan Ivan Krapić i Andrija Bašić, dok su Erik Molnar i Szilard Jansik bili dvostruki strijelci za Mađarsku. Sjajan je na hrvatskom golu s osam obrana bio Marko Bijač.

Ključnom se pokazala 30. minuta u kojoj su dosuđena čak tri peterca, dva za Hrvatsku, a jedan za Mađarsku. Prvo je Fatović zaustavljen prekršajem u protunapadu, zatim je Burić napravio prekršaj na Angyalu, a zatim su i Mađari nepropisno zaustavili Žuvelu. Marinić Kragić iskoristio je oba naša peterca, dok je Manhercz zatresao gredu pa je na ulasku u posljednje dvije minute Hrvatska imala prednost od 10:8. Minutu i pol prije kraja veliku priliku za povećanje vodstva imao je Bukić koji nije bio precizan u kontri, da bi Mađarska 32 sekunde prije kraja dobila još jedan peterac. Jansik je smanjio na 10:9, no zatim je Hrvatska iskoristila svih 30 sekundi koje je imala na raspolaganju za napad, pa je Mađarskoj ostalo samo dvije sekunde za moguće izjednačenje, što nije bilo dovoljno.

HRVATSKA - MAĐARSKA 10-9 (3-3, 1-0, 4-4, 2-2)
HRVATSKA: Bijač, Popadić; Burić 3, Fatović, Krapić 1, Lazić, Bukić, Biljaka, Žuvela, Marinić Kragić 2 (2), Vrlić, Bašić 1, Harkov 3
MAĐARSKA: Levai, Vogel; Angyal, Manhercz 1 (1), Konarik 1, Nagy, Molnar 2, Zalanki 1, Burian, Nemet 1, Fekete, Jansik 2 (1), Vigvari 1
SUCI: Margeta (Slovenija) i Alexandrescu (Rumunjska)
PETERCI: Hrvatska 2/2, Mađarska 2/3
REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 5/10, Mađarska 3/8

Hrvatskoj je ovo drugi europski naslov nakon trijumfa u Zagrebu 2010., dok je Mađarska ostala na 13 naslova prvaka. Srebro su „barakude” osvojile davne 1999. u Firenci, kada su u finalu izgubili od Mađarske, te u Kranju 2003. godine, u finalu protiv Srbije koje su obilježili navjački neredi. Do bronce je hrvatska reprezentacija došla u Barceloni 2018.

Broncu u Splitu osvojili su Španjolci koji su u utakmici za treće mjesto svladali Talijane sa 7:6.

- U ovom trenurku nemam riječi, ali mogu reći da je ovo moj najveći uspjeh u životu. Ovo  je strašno velik rezultat u ovoj predivnoj atmosferi s ovom novom generacijom igrača. Užasno teško je bilo doći do ovakvog ostvarenja, prošli smo sve muke priprema i puno je sumnje bilo u moje igrače, ali isplatilo se sve večeras. - rekao je izbornik Hrvatske Ivica Tucak.

- Čestitam Hrvatskoj i Ivici Tucku, igrali su dobro cijeli turnir. Bila je to velika utakmica, publika fantastična. Kad izgubiš finale, nornalno da si tužan, ali već sutra ćemo biti ponosni na ono što smo napravili u Splitu. Ne pruža se nama u vaterpolu često ovakva atmosfeta i nastupanje pred 10.000 navijača. - kazao je mađarski izbornik Zsolt Varga.

dm/Hina