Četvrtak, 09 Studeni 2023
Prethodno je Inspektorat objavio da se u njihovim uzorcima nije nalazilo ništa štetno

FORENZIČNO ISPITIVANJE POTVRDILO DA SE U ROMERQUELLE VODI IZ RIJEKE NALAZILA JAKO LUŽNATA OTOPINA

Ilustracija Ilustracija Foto: Tom Dubravec / CROPIX


Policija je objavila kako je Centar za forenzična ispitivanja i vještačenja „Ivan Vučetić” utvrdio da se u jednom uzorku, koji je konzumirala oštećena osoba u Rijeci, radi o jako lužnatim vodenim otopinama, dok su ostali uzorci uobičajeni.

U vezi s jednom bočicom Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330ml povezanom sa slučajem trovanja u Rijeci kriminalistička analiza je u tijeku. Bočice iz navedene serije se privremeno povlače s tržišta u interesu javnog zdravlja.

Prethodno je Državni inspektorat objavio kako se u uzorcima iz Rijeke koji su bili kod njih nije nalazilo ništa štetno.

Centar za forenzična ispitivanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ provedenim vještačenjem je utvrdio da je u bočici bezalkoholnog pića, koju je prošle subote u kafiću u Rijeci popio 19-godišnjak, otkriveno sredstvo za pranje ili odmašćivanje, izvijestio je MUP.

„Rezultati vještačenja tekućine iz čaše koju je konzumirala oštećena osoba podudara se u fizikalno - kemijskim svojstvima s tekućinom iz bočice bezalkoholnog pića s okusom koja mu je bila poslužena, dok je analizom utvrđeno da se radi o jako lužnatim vodenim otopinama (pH=13,6).” - izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo unutarnjih poslova.

U priopćenju ističu da se temeljem utvrđenog kemijskog sastava može zaključiti da se radi o nekom sredstvu za pranje ili odmašćivanje.

Nadalje, u 20 nespornih staklenih bočica istog pića zaprimljenih u originalnom pakiranju, utvrđeno je da sadrže prozirne tekućine čiji je pH 3,5 što odgovara pH vrijednostima ovakvih napitaka.

MUP nadodaje da vezano uz prvi prijavljeni događaj na zagrebačkom području od 7. studenoga, također utvrđeno kako tekućina iz bočice ima pH 2,59 koji je također uobičajen za ovu vrstu pića te u tekućini nisu detektirani spojevi koji bi bili neuobičajeni.

dm