Ponedjeljak, 10 Lipanj 2024
PLENKOVIĆ JE POBJEDU NA SPRDNJA IZBORIMA NAZVAO VELEBNOM

EUFORIJA U HDZ-U, OD 21 POSTO BIRAČA DOBILI SU 34 POSTO GLASOVA, ALI OK, DRUGI SU BILI JOŠ GORI

Slavlje u stožeru HDZ-a Slavlje u stožeru HDZ-a Foto: Goran Mehkek / CROPIX


Izrazito zadovoljstvo iskazao je predsjednik HDZ-a i nositelj stranačke liste za izbore u Europski parlament (EP) Andrej Plenković u obraćanju stranačkim kolegama po objavi prvih neslužbenih rezultata izbora, rekavši da je osvojenih šest mandata sjajan uspjeh.

- Lijepo je drugi put u samo mjesec i pol dana ponovno dočekati ovako velebnu pobjedu HDZ-a, i na ovim izborima za EP osvojiti čak šest mandata, što je pola od hrvatskih 12 mandata. To je sjajan uspjeh, to je čak za dva mandata više nego na zadnjim izborima za EP koji su održani 2019. godine. - istaknuo je Plenković kojeg su stranačke kolege dočekale frenetičnim višeminutnim pljeskom i uzvicima „pobjeda, pobjeda”.

Naveo je i da je od desetak mandata više za Europsku pučku stranku na ovim izborima HDZ donio dva.

- To je i europska pobjeda koju smo večeras ostvarili. - istaknuo je te zahvalio svima koji su izašli na izbore.

- Nažalost, izlaznost nije bila onolika koliku smo priželjkivali. - rekao je prokomentiravši podatak o 21 posto birača koji su glasali.

- Očito da je došlo do zasićenja nakon izbora za Sabor, ali u svakom slučaju ovi izbori, koji se održavaju jednom u pet godina, prilika su da građani kažu što misle hrvatskoj europskoj politici, što misle o strankama koje izlaze pred hrvatski narod sa svojim programima, što misle o ljudima koji su na listama, a mi smo pokazali da smo Hrvatsku učinili boljom i u ekonomskom pogledu i u socijalnom pogledu i pogledu strateških ostvarenja. - rekao je.

- Šest osvojenih mandata su na određeni način i nagrada za Hrvatsku u šengenskom prostoru, u europskom području, europskom stabilizacijskom mehanizmu, te „zahvala” za Pelješki most, drugu cijev tunela Učka i 12 Rafaela koji čuvaju hrvatsko nebo. - kazao je, a te su njegove riječi popraćene dugotrajnim pljeskom.

(Hina)