Četvrtak, 15 Rujan 2022
MINISTAR FINANCIJA MARKO PRIMORAC:

Država ima više prihoda od PDV-a

Marko Primorac Marko Primorac Foto: Damir Krajač / CROPIX


Ministar financija Marko Primorac izvijestio je u četvrtak u Hrvatskom saboru kako je od početka godine promet po fiskaliziranim računima veći za 25 posto, a prihodi od PDV-a za 15-ak posto.

- Što se tiče prihoda od PDV-a, država je od početka godine do danas uprihodovala oko 15 posto više u odnosu na prošlu godinu. - odgovorio je ministar na upit Marijana Pavličeka (HS) u raspravi o izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost koje donose daljnje porezno rasterećenje i ublažavanje rasta cijena za građane i gospodarstvo.

Ministar je izrazio uvjerenje da će Vladine mjere, među kojima je i jesenski paket pomoći, ali i pristup eksternim izvorima financiranja,„blagotovorno“ djelovati na naš BDP.

- Očekujem i dalje rast BDP-a, prema kraju godine određeno usporavanje, no ne toliko značajno da nas drastično poljulja. - rekao je Branku Bačiću (HDZ) kojeg je zanimalo kako će novi paket pomoći, uz raniju pomoć gospodarstvenicima zbog covida, utjecati na projicirani rast BDP-a od preko tri posto.

Učinke tih mjera, kaže ministar, već se moglo vidjeti proteklih mjeseci kada su podaci pokazali rast BDP-a u drugom kvartalu od 7, 7 posto.

I dok HDZ-ovi zastupnici hvale prijedlog da se sniženom stopom PDV-a od 5 posto oporezuje isporuka grijanja iz toplinskih stanica, te isporuka ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke, a da se PDV-om po stopi od nula posto oporezuje isporuka i ugradnja solarnih ploča na privatne stambene objekte, te javne i druge zgrade, Most pita zašto Vlada ne snizi PDV i na električnu energiju na pet posto.

- To je jedino mjesto gdje se može kontrolirati snižena cijena, budući da je HEP u državnom vlasništvu. - rekao je Nikola Grmoja.

- Da smo snizili PDV, smanjili bi subvenciju koju daje HEP, svejedno je, jer to je tvrtka u javnom sektoru. - tumači Primorac.

Napominje da će HEP zbog subvencija ostvariti značajne gubitke, ali i ističe da ga Vlada neće ostaviti da sam nosi gubitke u duljem razdoblju.

Miro Bulj (Most) tvrdi da je Dalmacija, odnosno „milijun ljudi“ izolirano od spomenute mjere, da je nemoguće da netko u Dalmaciji zimi „ne prebaci“ 2.500 kilovata.

- Za potrošnju preko 2.500 kilovat sati bi se plaćala cijena koja je 50 posto viša, no ta je cijena daleko ispod cijene koja kotira na tržištu. - naglasio je.

(Hina)