Četvrtak, 06 Siječanj 2022
PROJEKT GORNJI HORIZONTI NIJE VIŠE SAMO NA HORIZONTU

Dolini Neretve sprema se smrtna presuda, a u Hrvatskoj vlada šutnja

Projekt Gornji horizonti mogao bi izmijeniti lice neretvanske doline Projekt Gornji horizonti mogao bi izmijeniti lice neretvanske doline Foto: Martin Burić
Piše:

Posljednjeg dana 2021. vlada Republike Srpske potpisala je ugovor s Kinezima o financiranju i izgradnji hidroelektrane Dabar. Taj je ugovor vrijedan 190 milijuna američkih dolara, a hidroelektranu će graditi kineska tvrttka China Energy Gezhouba Group, koju na osnovI garancija Republike Srpske, kreditira kineska državna banka Eskim. I dok iz Republike Srpske ističu kako je za njih HE Dabar „decenijski projekt” s hrvatske strane po pitanju ovog projekta još uvijek vlada šutnja, iako se godinama isticalo kako će taj projekt uništiti dolinu Neretve, odnosno poljoprivredu, a time i stanovništvo, mahom orijentirano na poljoprivredu.

Hidroelektrana Dabar, inače pripada hidroenergetskom sustavu hidroelektrana na Trebišnjici i nije samo dio projekta „Gornji horizonti” kojim se predviđa prebacivanje voda iz Gatačkog i Nevesinjskog polja, preko Dabarskog i Fatničkog polja u akumulaciju Bilećkog jezera, već je i najvažnija hidroelektrana u tom sustavu.

HE Dabar imat će instaliranu snagu od 159,15 megavata i 251,80 gigavata po satu proizvodnje električne energije.

Premijer Republike Srpske nedavno je kazao kako je „HE Dabar decenijski projekt Hercegovine i tog dijela Republike Srpske.

I dok u Republici Srpskoj Kinezima daju garancije za nastavak izgradnje HE Dabar, s hrvatske strane trenutno vlada šutnja, iako se dugi niz godina upozoravalo na štetnost Gornjih horizonata.

Naime, kako je projektom hidroenergetskog korištenja voda “Gornji horizonti”, predviđena izgradnja hidroelektrana Dabar, Nevesinje i Bileća, s hrvatske strane godinama se isticalo kako će preusmjeravanje slatke vode uništiti neretvansko ušće i njezin donji tok, odnosno kako će dolina Neretve ostati bez dostatnih količina vode što će se u konačnici negativno odraziti na poljoprivredu i opstanak ljudi na tom prostoru.

Osim neretvanske doline, postoji bojazan da će „Gornji horizonti” ugroziti i Malostonski zaljev, odnosno daljnji uzgoj školjki na tom području jer bi se zbog manjeg dotoka slatke vode u Malostonski zaljev, poremetio omjer saliniteta koji je važan za razmnožavanje školjki i njihov uzgoj.

Prognoziralo se kako bi zbog „Gornjih horizonata” dio stanovnika Dubrovačko -neretvanske županije mogao ostati bez pitke vode jer zbog niskog vodostaja Neretve u ljetnim mjesecima presušuju brojna vrela i izvori koji su povezani s izvorom u Prudu, s kojega se napaja Regionalni vodovod Neretva – Pelješac – Korčula – Lastovo – Mljet.

Hidroelektrana Dabar je inače najveći elektroenergetski projekt u Republici Srpskoj. „Gornji horizonti” su projekt iz 70. -tih godina od čije realizacije u RS -u ne odustaju jer cilj im je iskoristili hidroenergetski potencijal Trebišnjice i Neretve, odnosno cilj je Neretvi i njenim pritocima oduzeti šest milijardi prostornih metara vode godišnje te je tunelima preusmjeriti u Bilećko jezero tj. u sliv Trebišnjice.

Inače, dok u Hrvatskoj šute, u Republici Srpskoj intenzivno se već mjesecima izvode radovi na dovodnom tunelu hidroelektrane Dabar.