Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 07 Srpanj 2022
DAN PROŠIRENJA U BRUXELLESU

Dobroslavić: Zemlje proširenja EU sporo napreduju u ispunjavanju svojih obveza

Dobroslavić: Zemlje proširenja EU sporo napreduju u ispunjavanju svojih obveza Foto: DNŽ


Europska unija sa svoje strane napravila je sve kako bi otvorila put zemljama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama k integraciji. - istaknuo je župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić na konferenciji Dan proširenja koja se u organizaciji Europskog odbora regija održava u Bruxellesu pri čemu je kazao kako „jedini prigovor EU koji stoji jest da je obećala započeti pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, a do danas to nije ispunila”. „No, čini se da je to sad izvjesno”, dodao je Dobroslavić.

Godišnja konferencija Dan proširenja događa se u svjetlu nove političke stvarnosti obilježene velikim ratom i geopolitičkim promjenama u Europi. Ruska invazija na Ukrajinu i njome potaknuti zahtjevi Ukrajine, Gruzije i Moldove za članstvo u EU-u možda su zauvijek promijenili ukupni kontekst politike proširenja EU-a. Sudionici konferencije raspravljaju o nadama i strahovima zemalja novog proširenja, jesu li njihova očekivanja u pogledu ubrzanog članstva realna i što bi to značilo za zemlje koje se već dugo nalaze u čekaonici EU-a? Bi li njihove lokalne i regionalne vlasti bile spremne preuzeti procijenjenih 70 posto zakonodavstva EU-a koje će morati provoditi?

- Zemlje proširenja sporo napreduju u ispunjavanju svojih obveza, preduvjeta, otvaranja pregovaračkih poglavlja, postoje zastoji, pa i nazadovanja ili nefunkcionalnosti pojedine zemlje. Također, ponekad se učini da neke zemlje to rade sa zadrškom, kao da očekuju da preskoče neke stepenice što je po meni nerealno. Svi trebaju razumjeti da EU ne može odustati od svojih vrijednosti i standarda, jer je to njen temelj i bez tih vrijednosti i standarda EU kakva jest ne bi bilo, stoga nije realno očekivati nikakvo pogađanje oko toga. – kazao je u svom izlaganju župan Nikola Dobroslavić.

JP

Srodni sadržaj (po oznakama)