Subota, 18 Ožujak 2023
PELJEŠKI MOST OTVORIO JE VRATA ZA PLASMAN POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA IZ NERETVE U DUBROVAČKE HOTELE

Direktor Agro Neretve Ivan Bjeliš: Hoteli žele svakodnevno dobivati svježe proizvode, sad ih možemo i dostavljati

Ivan Bjeliš Ivan Bjeliš Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Piše:

Opuzenska tvrtka Agro Neretva od ove godine će svakodnevno opskrbljivati većinu dubrovačkih hotela svježim voćem i povrćem i to uglavnom hrvatskog podrijetla. Velika je to stvar za ne samo za tu tvrtku, već i poljoprivrednike, njihove kooperante, poljoprivrednike iz doline Neretve, ali i Slavonije, Istre te varaždinskog područja. Tvrtka ima veliki logistički centar u Opuzenu, kao i otkupni u Zagrebu. I to sve, reći će vlasnik i direktor Agro Neretve Ivan Bjeliš: bez eura pomoći iz europskih fondova.

- Već tri, četiri godine snabdijevamo trgovačke centre, a ove godine smo se odlučili krenuti i u opskrbu dubrovačkih hotela. Imamo logistički centar u Opuzenu i u Zagrebu gdje prikupljamo voće i povrće iz cijele Hrvatske. Od ove godine ćemo ga distribuirati i prema Dubrovniku do kojeg nam je sada, nakon izgradnje Pelješkog mosta, dosta jednostavnije doći iz Opuzena jer nema više granica. Stoga smo odmah za prvu sezonu nakon otvaranja mosta odlučili krenuti s distribucijom hrvatskog voća i povrća u hotele diljem dubrovačkog područja. – rekao je Ivo Bjeliš za Južni dodajući kako su velike i ozbiljne hotelske kuće spremno prihvatile opskrbu domaćim voćem i povrćem.

- Hoteli žele svakodnevno dobivati svježe i kvalitetne proizvode. Za to je potrebna svakodnevna distribucija, što je logistički zahtjevan posao. No, imamo u Opuzenu logistički centar iz kojeg ćemo u ranim jutarnjim satima vršiti opskrbu Dubrovnika kako bi do 6 sati ujutro bili opskrbljeni svi hoteli s kojima surađujemo. – rekao je Bjeliš.

Nadalje je posebno naglasio kako hotelske kompanije, što je i razumljivo, traže široki spektar artikala.

- Hoteli žele nekoga tko će im isporučiti sve artikle, ne možete imati deset, ako njima treba 30 artikala. Znači, moramo imati kompletan asortiman i brzu logistiku, što do sada nismo imali. No, otvorivši novi objekt u Opuzenu možemo se okrenuti i prema hotelima koji su stvarno sad i dosta blizu. – kaže Bjeliš, dodajući kako hotelske kompanije, koje su do sada robu uzimale od različitih dobavljača, primjerice iz Zagreba, sve više žele da im se roba donosi iz bližih destinacija i to na dnevnoj razini.

Inače, tvtka Agro Neretva desetak godina je djelovala kao poljoprivredni proizvođač pa su uz stalna ulaganja u proizvodnju najprije krenuli u suradnju s mnogim trgovačkim centrima u Hrvatskoj.

- Mogu reći da gotovo svi trgovački centri maksimalno forsiraju domaću robu. Radimo i otkup poljoprivrednih proizvoda od naših kooperanata u dolini Neretve, a imamo i otkup u Zagrebu gdje uzimamo robu iz Slavonije, Varaždina i Istre i distribuiramo je prema trgovačkim centrima. Agro Neretva je možda u Hrvatskoj jedan od najvećih zagovaratelja za distribuciju hrvatskog proizvoda. – rekao je Ivan Bjeliš.

Iako je za očekivati da je tu uspješnu tvrtku u razvoju pratila i potpora iz državnih i europskih fondova direktor Bjeliš kaže kako toga nije bilo.

- Pomoć iz EU fondova, kolika bi god bila, dobro bi nam došla. Za sada nismo imali apsolutno nijednog eura potpore. Nažalost nismo uspjeli ništa povući iz europskih fondova. Kad se u dolini Neretve riješi poljoprivredno zemljište i dobijemo ga u dugoročniji najam i vlasništvo onda ćemo moći aplicirati i za plasteničku proizvodnju te izgradnju većeg logističkog centra. – pojasnio je Bjeliš.

Gradska vlast u Opuzenu priprema novi natječaj za dodjelu poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu a Bjeliš kaže kako očekuje „da će to biti pravedan i dobar natječaj“.

- No sami zaključite koliko može rasti poljoprivredna firma ako se dodjeljuje maksimalno tri hektara zemljišta. – kazao je na kraju direktor uspješne opuzenske tvrtke Agro Neretva Ivan Bjeliš.