Četvrtak, 01 Prosinac 2022
MINISTRICA TURIZMA I SPORTA

Brnjac: Održivi turizam nema alternativu

Nikolina Brnjac Nikolina Brnjac Foto: Damjan Tadić / CROPIX


Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac istaknula je u četvrtak u Saboru, predstavljajući prijedlog Strategije razvoja održivog turizma u RH do 2030. godine, kako je održivi turizam pravi smjer razvoja koji nema alternativu.

- Danas je svima jasno da turizam vođen isključivo gospodarskim interesima, turizam koji ne uzima u obzir brigu o čovjeku i okolišu, dovodi do sezonalnosti, uništavanja prirodnih i kulturnih bogatstava, i u konačnici postaje neuspješan; i to je razlog zašto smo razvoj turizma u Hrvatskoj usmjerili ka održivosti. - rekla je ministrica.

Istaknula je da je održivi turizam pravi smjer razvoja koji nema alternativu.

- Za ostvarenje ciljeva i mjera Strategije razvoja održivog turizma osigurana su značajna sredstva, više od 1,2 milijarde eura, što je najveće strukturirano ulaganje u hrvatski turizam, i to namijenjeno za javnu turističku infrastrukturu, ali i za poduzetnike. - rekla je Brnjac.

- Vizija je, poštujući prirodno i kulturno nasljeđe i jedinstveni identitet svih regija, stvoriti održiv cjelogodišnji turizam poželjan za investicije, rad i život koji doprinosi gospodarskom razvoju. - obrazložila je ministrica.

- Strateški ciljevi, cjelogodišnji turizam uz očuvan okoliš, konkurentnost i otpornost turizma postići će se ulaganjem u javnu turističku infrastrukturu, razvoj funkcionalnih cjelina, poticanjem gradnje smještajnih kapaciteta s nultim ugljičnim otiskom, prostornim planiranjem, smanjenjem otpada... - navela je.
- Kako bi se umanjio ugljični otisak turista koji dolaze automobilom, posadit ćemo 10 milijuna „turističkih stabala” do 2030. godine”. - rekla je između ostalog Brnjac.

A kako bi se osigurao dovoljno radne snage Brnjac izdvaja stipendiranje mladih, mjere zapošljavanja i promociju zanimanja no pritom naglašava kako je najvažnije za privlačenje radne snage u rukama samih poslodavaca, da osiguraju dobre uvjete rada i ugovore o radu na neodređeno vrijeme.

Kroz poticanje smještajnih kapaciteta visoke dodane vrijednost i konverziju obiteljskog smještaja u male obiteljske hotele unaprijediti će se kvaliteta smještajnih objekata, a poticati će se i inovacije i digitalna rješenja.

- Osim toga, percepcija o Hrvatskoj kao o sigurnoj destinaciji jedna je od komponenti koja doprinosi većem broju turista. - kazala je ministrica.

Nakon usvajanja Strategije, pojasnila je ministarica, donijet će se Nacionalni plan razvoja održivog turizma kojim će se detaljnije definirati konkretne mjere, nositelji mjera, kao i predviđena sredstva za njihovu provedbu.

Oporbeni zastupnici uoči rasprave upozorili su na devastaciju prostora apartmanizacijom, sezonalnost hrvatskog turizma, prekomjerno iskorištavanje prirodnih resursa ali i nedovoljni razvoj kontinentalnog turizma.

(Hina)