Četvrtak, 12 Listopad 2023
Oštrija pravila u turističkom i ugostiteljskom sektoru

BRNJAC: NOVI ZAKON OMOGUĆAVA OGRANIČAVANJE OTVARANJA NOVIH UGOSTITELJSKIH OBJEKATA I SMJEŠTAJNIH KAPACITETA

Ministrica turizma Nikolina Brnjac Ministrica turizma Nikolina Brnjac Foto: Damjan Tadić / CROPIX


Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac rekla je u četvrtak da se novim zakonom o turizmu želi razvoj turizma i na kontinentu, te da se njime daju ovlasti gradovima i općinama da mogu donositi odluke koji izravno utječu na razvoj turizma.

"Cilj ovog zakona je osiguravanje pretpostavki za upravljanje i razvoj turizma u smjeru održivosti, vezano uz korištenje i turističku valorizaciju prostora, prirodnih, društvenih i gospodarskih resursa kulturne baštine", rekla je Brnjac u Hrvatskom saboru predstavljajuću prijedlog Zakona o turizmu.

Također, njime se želi unaprijediti kvaliteta života lokalnog stanovništva i boravka turista u samoj destinaciji.

Brnjac je rekla i da se zakonom, među inim, daju ovlasti gradovima i općinama da temeljem prijedloga i smjernica definiranih planom upravljanja, a prema podacima iz izračuna prihvatnih kapaciteta, mogu donositi odluke koji izravno utječu na razvoj turizma.

Pri tome, rekla je, mogu donijeti odluku o broju i vrsti ugostiteljskih objekata te ograničiti otvaranje novih objekata, smještajnih kapaciteta, restorana ili barova.

"Tu se ne mogu oduzimati stečena prava, a odluka se može donijeti samo s ciljem ograničavanja rasta, ali ne i zatvaranja", dodala je.

Brnjac je kazala da prijedlogom zakona općine i gradovi mogu donijeti odluke i o upravljanju turističkim tokovima te primjerice ograničiti broj organiziranih dolazaka u grad ili raspored razgleda grada kako bi se rasteretile pojedine atrakcije. Uz to, mogu donijeti odluke o uvođenju turističkog ekološkog doprinosa. Odluku o njegovoj visini i načinu naplate odrađuju gradovi i općine koji to planiraju uvesti.

Novim zakonom, kazala je, daju se i nove uloge turističkim zajednicama i ovlasti općinama, gradovima i županijama u upravljanjima destinacijama. Uz to, uređuju se potpore i poticaji u turizmu te se stvara zakonski temelj za donošenje sektorski specifičnog programa poticaja namijenjenim djelatnostima u turizmu i ekosustava turizma te se definira i nadzor nad provođenjem zakona.

Tijekom brojnih replika, Katarina Nemet (IDS) upozorila je na problem neprijavljivanja gostiju u nekomercijalnom sektoru, a Brnjac je najavila da bi početkom iduće godine trebala na snagu stupiti Direktiva EU o kratkotrajnom najmu koja će povezati sve platforme sa poreznim sustavima država članica. Također, svaki iznajmljivač dobit će identifikacijski broj, a to će se gledati po objektu.

Tada će automatski porezni sustav dobivati informaciju tko ne prijavljuje i tko radi "na crno", dodala je.

Brnjac je, na upit Maje Grba Bujević (HDZ), odgovorila da se novim zakonom o turizmu daju alati svim jedinicama područne i regionalne samouprave kako će upravljati samom destinacijom. Također, poručila je, sada će se po prvi puta prikupljati brojni egzaktni podaci koji do sada nisu bili prikupljani a koji su nužni kako bi znali upravljati destinacijom.

"Bez izračuna nosivih kapaciteta i bez donošenja plana upravljanja ne možemo upravljati destinacijom", rekla je.

Sinišu Hajdaš Dončića (SDP) zanimalo "u kojoj će se konzultantskoj kući Brnjac zaposliti kada više ne bude ministrica", a ona je podsjetila da je bivša SDP-ova vlada usvojila strategiju razvoja turizma do 2020. u kojoj se jasno govori da treba ići u što više hotelskih kapaciteta te se želi smanjiti obiteljski smještaj "prst-palac analizom". "Ova strategija nije na prst-palac analizi već se radi na temelju izračuna i struke", poručila je.

(Hina)