Četvrtak, 11 Kolovoz 2022
„ELEKTROŠOK” U JEDINICAMA LOKALNE SAMOUPRAVE

Božo Lasić: Danas plaćamo odluku Njemačke da se osloni na Rusiju i njihov plin i naftu

Božo Lasić Božo Lasić Foto: JP/arhiva
Piše:

Prvi načelnik koji je progovorio o problemu visokih računa za struju i posljedicama tog velikog poskupljenja zasigurno je Božo Lasić iz Konavala, koji je ujedno i predsjednik Hrvatske zajednice općina. Svoj stav nije ni sada promijenio pa kaže da je najjasniji komentar na nastalu situaciju: „Strašno“.

- Temu cijene struje nedavno sam načeo u razgovoru s premijerom Andrejem Plenkovićem i nadam se da će sa svojim suradnicima razmotriti probleme koje sam mu iznio u ime Hrvatske zajednice općina. - rekao je načelnik Općine Konavle Božo Lasić.

Rješenje toga problema vidi u tome da se struja za javnu rasvjetu ne tretira više kao gospodarska.

- Ta potrošnja nema nikakav gospodarski aspekt, već sigurnosni i u službi je stanovnika. Ukoliko se više ne bi tretirala kao struja za gospodarstvo već za domaćinstvo, cijena po kilovatu bi bila manja. - pojašnjava Lasić.

On nedavno nije skrivao ni razočaranje nakon što, iako su to mnogi očekivali, vlada nije donijela paket mjera za pomoć jedinicima lokalne samouprave po pitanju izrazito povećanih troškova energenata. Novi računi i do nekoliko su puta veći od dosadašnjih troškova za električnu energiju.

Dok su računi za javnu rasvjetu 2021. godine Općini Konavle iznosili 961 tisuću kuna, sada, nakon provedenog postupka javne nabave po ponudama Općina Konavle plaća preko tri milijuna kuna.

- To je iznos samo za javnu rasvjetu, a mi plaćamo i struju za Dom umirovljenika, vrtić i svi su ti iznosi povećani za preko sto posto, kazao je Lasić, te nastavio:
- Sve su to iznosi od kojih boli glava. Opskrba energentima je veliki problem i ne znam na koji način ga rješavati. Energenti su poskupili u cijeloj Europi. Danas plaćamo odluku Njemačke da se osloni na Rusiju i njihov plin i naftu. – smatra konavoski načelnik.

On nadalje ističe kako je Općina Konavle kod HBOR-a podigla kredit od 8 milijuna kuna za LED rasvjetu, što im je na neki način osiguralo smanjenje potrošnje.
- Trudimo se pronaći alternativne izvore energije pa tako imamo solarnu elektranu od 2 megavata za Općinu, kao i za Vatrogasni dom. Drago mi je da su se mnogi Konavljani odlučili na korištenje solarne energije koju danas kojristi preko 70 kuća i to uglavnom za grijanje. Taj se projekt isplatio ljudima, a neki su i prodavali višak energije. Tako se prije 7, 8 godina kilovat struje iz sunčane energije plaćao 4 kune, dok je sada taj iznos pao ispod jedne kune. – rekao je načelnik Lasić, dodajući kako razrađuju dodatne projekte za alternativne izvore energije.