Ponedjeljak, 11 Rujan 2023
Svrha centralizacije je reorganizacija poslovanja

BEROŠ O UKIDANJU ŽUPANIJSKIH BOLNICA

Ministar zdravstva Vili Beroš Ministar zdravstva Vili Beroš Foto: Goran Mehkek / CROPIX


Ministar zdravstva Vili Beroš odbacio je u ponedjeljak tumačenja da bi zbog toga što će država preuzeti upravljanje županijskim bolnicama moglo doći do ukidanja nekih od njih, poručivši da je svrha centralizacije reorganizacija poslovanja radi veće kvalitete zdravstvenog sustava.

Ministar je u izjavi novinarima u Kliničkom bolničkom centru Zagreb, nakon otvorenja radova na Zavodu za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju podsjetio da je izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti iz travnja previđeno da se na državu prenesu osnivačka prava.

- Ali samo osnivačka prava, ne i vlasništvo ili neki drugi elementi. - rekao je Beroš.

Naglasio je da građane i pacijente "apsolutno ne zanima tko je vlasnik, nego način na koji se upravlja zdravstvenim ustanovama".

- On nije u cijeloj Hrvatskoj jednak. A da bismo mogli transformirati hrvatski zdravstveni sustav, reorganizirati bolnički zdravstveni sustav, moramo imati alate, poluge da to i realiziramo. A osnivačka prava svakako su jedan od važnih elemenata u pravcu rješavanja problema na dobrobit i korist hrvatskih građana i čitavog zdravstvenog sustava. - rekao je.

Prijenos osnivačkih prava nije političko pitanje, niti je svrha sama sebi već, naglasio je ministar ima zadatak zdravstvenoj administraciji "olakšati niz sljedećih koraka u organizaciji bolničkog zdravstvenog sustava".

- Mislim da se svi skupa možemo složiti da ga je potrebno reorganizirati ne samo na opseg financijskih troškova koji se generiraju, nego i s obzirom na rezultate liječenja. - dodao je.

- Normalno je da postoji i zabrinutost i zainteresiranost pojedinih subjekata koji će probati osporavati navedena promišljanja, a na zdravstvenoj administraciji je da sagleda sve elemente. U razgovoru sa svim županima ima onih koji jedva čekaju da se to dogodi, a ima i onih koji na neki način misle da to nije dobar korak pri čemu ističu dosadašnja ulaganja županija u te zdravstvene ustanove. - kazao je ministar.

Na te primjedbe odgovorio je da će i dalje jednakomjerno nastaviti ulagati u te županije te "nigdje ništa neće biti odneseno".

- Sve ono što je u pojedinoj županiji u kontekstu općih bolnica, to će i dalje služiti našim pacijentima, međutim, u jednom prijelaznom, drugačijem modelu funkcioniranja. - objasnio je.

Ističe da će se i dalje uvažavati specifičnosti pojedinih županija, poput broja stanovnika i starosti, a cilj je unaprijediti pružanje bolničke zdravstvene zaštite.

Odbacio je tumačenja da je centralizacija korak prema ukidanju nekih bolnica.

- Ne. S ovog mjesta mogu jasno reći, čak dapače, garantirati da neće biti ukidanja bolnica u Hrvatskoj. Ali ono što moramo napraviti je reorganizirati taj sustav. - rekao je.

Naveo je pritom da je analiza koju je Ministarstvo provelo pokazala da su pojedine djelatnosti ispunile 20 ili 30 ili 40 posto svog ugovorenog opsega posla u pojedinim bolnicama.

- Recite, da li biste kao dobar gospodar i dalje držali tamo prijašnji broj kreveta ili bi odgovorili novim izazovima razmještajući te postotke? - upitao je te dodao da je "u situacijama kad je utvrđeno da nema dovoljne popunjenosti kapaciteta u pojedinim bolnicama smanjen broj stacionarnih kreveta i povećan broj stolaca dnevne bolnice kako bi se zadržale sve djelatnosti".

- Svatko bi volio da zdravstveni problem može riješiti u svojoj županiji, ali to nije realno. - dodao je Beroš.

Naveo je da je stoga jedan od reformskih koraka koji će jamčiti bolje rezultate liječenja stvaranje centara izvrsnosti u kojima će se grupirati kapaciteti, kao što su materijalni, tehnički i kadrovski.

U njima će biti, pojasnio je, veliki broj pacijenata i liječnici će svakodnevno usavršiti svoje rezultate liječenja.

- Jer nije dobro da neki vrhunski kirurg jednom ili dva puta mjesečno operira neki veliki tumor u nekoj manjoj županijskoj bolnici. Njegovi rezultati bez obzira što je vrhunski ne mogu biti na tragu rezultata u centrima izvrsnosti. - naveo je ministar zdravstva Vili Beroš.

(Hina)