Nedjelja, 11 Veljača 2024
BIVŠI MINISTAR ZDRAVSTVA PISAO JE PISMO PREPORUKE OLIGARHU DA DOBIJE HRVATSKO DRŽAVLJANSTVO

ANDRO VLAHUŠIĆ „JAMAC” MILIJARDERU KOJI SE ODREKAO RUSKOG DRŽAVLJANSTVA

Andro Vlahušić / Vasily Anisimov Andro Vlahušić / Vasily Anisimov Foto: Wikipeda, Božo Radić / CROPIX – Ilustracija Južni
Piše:

Biznismen Vasily Anisimov (72) postao je sedmi milijarder koji se odrekao državljanstva Rusije nakon invazije na Ukrajinu, izvijestio je u četvrtak časopis Forbes Russia, a što su prenijeli i brojni mediji u Hrvatskoj s obzirom na to da je Anisimov i državljanin Hrvatske.

Njegova imovina procijenjena je na oko 1,6 milijardi američkih dolara, a ruskog se državljanstva odrekao u rujnu 2022. godine. Uz hrvatsko, Anisimov, ima i državljanstvo male karipske države Dominike još od 90-tih godina, a koje je kupio za 60 tisuća američkih dolara. No, državljanstvo Hrvatske je to koje mu trenutno omogućuje da posluje i putuje slobodno Europskom unijom, a dobio ga je po preporuci Andra Vlahušića.

Naime, Anisimov je državljanin Hrvatske još od listopada 2003. godine kada je svoju prvu hrvatsku putovnicu dobio na račun preporuke koju je tadašnjem SDP-ovom ministru unutarnjih poslova Šimi Lučinu napisao Vlahušić, koji je tada obnašao dužnost ministra zdravstva.

Vasilij Anisimov inače je rođen u Kazahstanu, obogatio se poslovima s aluminijem, a i bivši je vlasnik licence votke „Putinka” te se bavi nekretninskim biznisom. Njegove tvrtke u Hrvatskoj Coalco i Coalco nekretnine koje je, nedugo nakon što je dobio hrvatsku putovnicu, osnovao preko Coalco Internationala s Britanskih Djevičanskih otoka 2003. i 2004. godine, ugašene su 2009. godine.

No, na osnovu čega je Anisimov uopće dobio 2003. godine hrvatsku putovnicu iako je uz rusko imao još i državljanstvo Dominike...

Tadašnji ministar zdravstva Andro Vlahušić je naime u pismu preporuke ministru unutarnjih poslova Šimi Lučinu naveo kako se Vasily Anisimov sa suprugom Jekatarinom namjerava stalno nastaniti u Hrvatskoj i značajno investirati u zdravstvene objekte. Pri tome, tvrdio je Andro Vlahušić u pismu preporuke za dobivanje državljanstva Anisimov je osobiti interes pokazao za ulaganje u lječilište, odnosno Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Nafatalan u Ivanić Gradu. Inače, osnivač Naftalana je Zagrebačka županija, a do tog ulaganja niti je došlo niti se pouzdano može reći da se o tome uopće pričalo iako je Vlahušić u pismu preporuke tvrdio da su vođeni konkretni razgovori.

Lučin i Vlahušić, treba li to uopće reći, eto se uopće ne sjećaju tog slučaja, kako su uostalom oboje izjavili.

Vasily Anisimov inače ima stalno prebivalište u Švicarskoj, a to da se odrekao ruskog državljanstva 2022. godine otkada Europskom unijom šeta i posluje s hrvatskom putovnicom, koju je dobio na osnovu obećanja o ulaganjima u zdravstvo koja nije ostvario, „isplivalo” je s obzirom na to da je morao o tome informirati britanske vlasti zbog vlasništva u britanskim kompanijama, a podatke je nedavno i sam dostavio Forbesu.