Četvrtak, 16 Studeni 2023
Zbog, kažu, neisplaćenih potraživanja

97 ZAPOSLENIKA TUŽILO DOM ZDRAVLJA METKOVIĆ

Dom zdravlja Metković Dom zdravlja Metković Foto: Denis Jerković / CROPIX


Zaposlenici Doma zdravlja Metković, njih 97, podnijeli su zajedničku tužbu 7. rujna ove godine za isplatu osnovice uvećane za šest posto uz pripadajuće dodatke (pogreška COP-a), jer, kaže u priopćenju predsjednica Radničkog vijeća i članica Upravnog vijeća Doma zdravlja Metković Martina Krstičević, „čini se da ih je poslodavac izigrao”.

„Nakon Suglasnosti Županijske skupštine dubrovačko - neretvanske (od 18. listopada 2022.) na Odluku Upravnog vijeća Doma zdravlja Metković (od 31. ožujka 2022.), bili smo primorani podnijeti tužbu protiv Doma zdravlja Metković. Iz navedenog je razvidno da smo istu podnijeli godinu dana od donošenja Suglasnosti i Odluke.” - kaže Martina Krstičević ističući kako im je cilj ipak bio sve riješiti dogovorom.

Ali..

„Naime , čini mi se da nas je poslodavac izigrao, tj. odugovlačio je rješenje našeg zahtjeva, odnosno nije ni imao namjeru isplatiti nam naša potraživanja. Još čudnije je da Dom zdravlja ne poštuje Odluke Upravnog vijeća, a ni suglasnosti Županijske skupštine.” - navodi Martina Krstičević te piše kako „radnicima nije jasno da poslodavac (DZ Metković) koji je obračunao i priznao potraživanja, a ista su potvrđena od strane Županijske skupštine, sada to osporava”.

„Pitamo se je li to samovolja ili poigravanje s propisima i pravima radnika, jer u nekom trenutku poslodavac svoju odluku „zamrzava“ (8. studenoga 2022.), a sada na odgovor na tužbu spominje da odluke nije ni bilo. Nama radnicima nije preostalo ništa drugo nego da ustanemo protiv takve samovolje.” - kaže u priopćenju predsjednica Radničkog vijeća i članica UV Doma zdravlja Metković Martina Krstičević Martina.

„Ističem da smo zajedničkom tužbom išli prvenstveno da smanjimo troškove, i nama, a i Domu zdravlja, međutim, iz nekog razloga nam je odmah u početku ta ista zajednička tužba podijeljena na puno malih tužbi, čije rješavanje počinje 7. prosinca 2023. godine, kada su zakazane prve rasprave , a umjesto jedne bit će ih tko zna koliko.” - navodi ona.

„Sud je tijelo od kojeg očekujemo da će nas zaštititi u našim potraživanjima jer su osnovana i zasnovana na pozitivnim propisima naše države. Vjerujemo da se neće dogoditi da Sud ozakoni samovolju poslodavca koji stalno mijenja Odluku o isplati potraživanja 97 zaposlenika DZ Metković i time ismijava, kako zaposlenike tako i Odluke Županije Dubrovačko neretvanske.” - zaključuje u priopćenju predsjednica Radničkog vijeća i članica Upravnog vijeća Doma zdravlja Metković Martina Krstičević.

dm