Subota, 05 Ožujak 2022
JUŽNI DOSSIER: GODINE PROPADANJA BENEDIKTINSKOG SAMOSTANA NA LOKRUMU

100 milijuna kuna procijenjena je vrijednost obnove benediktinskog samostana na Lokrumu

Kompleks čeka obnovu još od potresa 1979. godine Kompleks čeka obnovu još od potresa 1979. godine Foto: Davor Mladošić
Piše:

Odlukom Gradskog vijeća Grada Dubrovnika bit će jednostrano raskinut ugovor sa zagrebačkim Sveučilištem o ustupanju na korištenje benediktinskog samostana i Maksimilijanovog ljetnikovca na otoku Lokrumu. Nakon što ugovor bude raskinut u planu je 100 milijuna kuna vrijedna obnova tih neprocjenjivih kulturno povijesnih znamenitosti. Konačni cilj je uspostava Interpretacijsko - edukacijskog i istraživačkog centra u svrhu održivog korištenja prirodne i kulturne baštine kroz edukaciju i informiranje posjetitelja o vrijednostima Lokruma.

samostan lokrum 3 050322Foto: Davor Mladošić

Naime, Javna ustanova Rezervat Lokrum kao jedini vlasnik benediktinskog samostana i Maksimilijanovog ljetnikovca uputila je zahtjev Gradu Dubrovniku za raskid Ugovora sklopljenog 21. svibnja 1991. godine između tadašnje Općine Dubrovnik, Zavoda za obnovu Dubrovnika, Rezervata Lokrum i Sveučilišta u Zagrebu kojim se samostan i ljetnikovac ustupio na korištenje Sveučilištu u Zagrebu.

NEMAR SVEUČILIŠTA DOVEO JE DO PROPADANJA

S obzirom da su Grad Dubrovnik i Sveučilište u Zagrebu glavni potpisnici ugovora, Grad Dubrovnik pokrenuo je proceduru jednostranog raskida navedenog Ugovora zbog neispunjavanja ugovorenih obaveza, rapidnog propadanja objekta koji je na dijelovima ostao bez kompletnog krovišta nakon početka obnove 1991. godine, koja nije nastavljena te je takav ostao do današnjeg dana što je uzrokovalo znatnu devastaciju neprocjenjive kulturne baštine.

Iz dubrovačke gradske uprave napominju kako je Javna ustanova Rezervat Lokrum pokrenula postupak obnove bivšeg benediktinskog samostana i Maksimilijanove rezidencije 2017. godine uspostavom suradnje sa Zavodom za obnovu Dubrovnika nakon čega je izrađeno nekoliko elaborata i studija o stanju tih vrijednih objekata.

samostan lokrum 4 050322Foto: Davor Mladošić

„Rezervatu Lokrum su odobrena sredstva pomoći Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za izradu projektne dokumentacije u svrhu obnove i uspostave Interpretacijsko -edukativnog centra u sklopu Benediktinskog samostana i Maksimilijanovog ljetnikovca procijenjene vrijednosti 1.234.200 kuna bez PDV-a. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira aktivnost u iznosu od 634.400 kuna, a obnova objekta sufinancirat će se iz fondova Europske unije.“ - pojašnjavaju iz dubrovačke gradske uprave dodajući kako se građevinska dozvola za Interpretacijsko - edukacijskog i istraživačkog centra na Lokrumu očekuje najkasnije do kraja 2023. godine.

Ustanova je također prijavila projekt „Uspostava Interpretacijsko-edukacijskog i istraživačkog centra „Lokrum“ na Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava kako bi se sufinancirala izrada projekta uređenja i opremanja s razradom cjelokupnog postava u iznosu od tri milijuna kuna.

„Procijenjena vrijednost obnove Benediktinskog samostana i Maksimilijanovog ljetnikovca je oko 100 milijuna kuna, a glavni projekt se neće raditi po principu fazne obnove već cjelovite”, pojasnili su iz gradske uprave odgovarajući na pitanje o budućim planovima vezanim uz ta vrijedna zdanja na Lokrumu.

samostan lokrum 5 050322Foto: Davor Mladošić

Željeli smo i od čelnika Sveučilišta u Zagrebu čuti i njihov komentar ovih namjera dubrovačke gradske vlasti tim više što se već prije petnaestak godina bezuspješno pokušao razvrgnuti ovaj ugovor, no odgovor još nismo dobili. Međutim, protekli tjedan birao se novi rektor pa je umjesto Damira Borasa na tu funkciju izabran Stjepan Lakušić, dosadašnji rektor zagrebačkog Građevinskog fakulteta. Vrlo je realno očekivati da novi čelnik još i nije upoznat sa situacijom pa je možda ovo za dubrovačku gradsku upravu i najbolje vrijeme za razvrgavanje tog ugovora.

POVIJEST SAMOSTANA; OD BENEDIKTINACA DO PRIRODOSLOVOG MUZEJA

Inače, prema nekim zapisima, lokrumski benediktinski samostan oštećen je još u velikom potresu 1667. godine kada se zapadno krilo srušilo, a dotukao ga je potres 1979. godine. Od tada postoje inicijative da se derutna zgrada samostana na otoku Lokrumu popravi i u njoj osnuje Znanstveno nastavna jedinica Sveučilišta u Zagrebu.

samostan lokrum 1 050322Foto: Davor Mladošić

Kompleks se inače sastoje od tri cjeline među kojima su najstariji trobrodna i troapsidalna romaničko - gotička bazilika, odnosno njeni ostaci iz 12. stoljeća s ostacima istočnog i zapadnog samostanskog krila s tornjem i klaustrom. Gotičko – renesansni samostan izgrađen je južnije tijekom 15. i 16. stoljeća, dok je u jugoistočnom dijelu izgrađen ljetnikovac Maksimilijana Habsburškog prema sugestijama samog nadvojvode, a na mjestu južne polovice istočnoga krila romaničko - gotičkoga samostana.

samostan lokrum 2 050322Foto: Davor Mladošić

Vlasnici otoka i samostana bili su benediktinci i austrijska carska obitelj Habsburg. Zapisi kažu kako je car Franjo I. na Lokrum prvi put došao 1818., a austrijska vojska je dovršila izgradnju Fort Royala. Na Lokrumu se 1859. dogodila tragedija broda Triton zbog kojeg su Maksimilijan i Charlotta iste godine i došli na Lokrum, a u kolovozu su otok najvjerojatnije i kupili.

Nakon Prvog svjetskog rada Lokrum postaje dječje oporavilište koje je djelovalo do 1953. godine, a nakon toga Lokrum je predan na upravljanje Ustanovi za parkove i nasade, preteči današnjeg Vrtlara.

samostan lokrum 6 050322Foto: Davor Mladošić

Općina Dubrovnik 1957. godine je stupila u pregovore s Jugoslavenskom akademijom znanosti i umjetnosti o preuzimanju otoka i pretvaranju samostana u Biološki institut, što se i dogodilo 1958. godine. Nakon spajanja s Biološkim institutom JAZU u kulturno - prosvjetnu ustanovu, dubrovački Prirodoslovni muzej je bio smješten u benediktinskom samostanu na Lokrumu, gdje je 1962. godine bilo i svečano otvoren za posjetitelje.

Nakon potresa 1979. godine s Lokruma iseljavaju Prirodoslovni muzej i Biološki institut. Tada se javlja inicijativa da se derutna zgrada bivšeg samostana popravi i u njoj osnuje Znanstveno nastavna jedinica Sveučilišta u Zagrebu. U listopadu 1984. potpisan je ugovor kojim Općina Dubrovnik dodjeljuje zgradu na korištenje Institutu za oceanografiju i ribarstvo. Tadašnja Skupština Općine Dubrovnik potpisala je s rektorom Sveučilišta u Zagrebu ugovor prema kojem će se na Lokrumu organizirati Znanstveno nastavna jedinica uz uvjet obnove toga kompleksa. Arhitektonski fakultetu započeo je projekt obnove kompleksa, ali su radovi prekinuti na jesen 1991. godine kad je započela agresija na Dubrovnik i Hrvatsku. Od tada ništa nisu radili na obnovi benediktinskog samostana na Lokrumu.